„Почиње најопаснијих 11 недјеља Трампове владавине“

0
693

Стање у америчкој политици је током протеклих годину и по дана често наликовало на циркус, у којем лудило никада не престаје, али би, ипак, наредних 11 недеља могле бити најнапетији период владавине америчког предсједника Доналда Трампа, уз могуће највеће посљедице.

Према писању „Вашингтон поста“, Трампа очекују бројни изазови, међу којима је први опасан изазов – случај против његовог бившег адвоката Мајкла Коена.

Федералне власти су истраживале да ли је Коен преварио банку и пореску службу и прибавио зајмове у износу од преко 20 милиона долара за компаније за такси превоз у његовом власништву и у власништву његове породице, и проверавале су да ли је прекршио законе о финансирању кампање или неке друге када је помогао да се направе уговори којим би се платило ћутање жена које тврде да су имале аферу са Трампом.

Коен се у уторак изјаснио кривим за кршење закона о финансирању кампање и друге оптужбе, наводећи да је по налогу кандидата за федерални положај организовао исплате да би утицао на предсједничке изборе 2016. године.

Коеново признање повезано је са новцем који је током предизборне кампање 2016. године исплаћен наводним Трамповим љубавницама.

Коен је истакао да је организовао исплате чија је „главна сврха била утицање на изборе“, по налогу кандидата за федерални положај, којег није именовао.

Коен, који је претходно са федералним тужиоцима постигао споразум о признању кривице, изјаснио се кривим за укупно осам тачака оптужнице, укључујући избјегавање плаћања пореза и давање лажних изјава финансијској институцији.

Пред Трампм су, међутим, и други изазови.

Наиме, Пол Манафорт, његов биши шеф кампање се суочава са два суђења, а друго суђење се односи на случај који је директно повезан са његовим радом у земљама бившег СССР и са начинима на које су те његове активности утицале на његов рад у Трамповој кампањи.

Специјални савјетник Роберт Мјулер би ускоро могао да изнесе нове оптужнице или чак и објави финални извјештај истраге руског мијешања у Трампову кампању.

Трамп ће вјероватно наставити да укида приступ повјерљивим документима својим критичарима из обавјештајне заједнице, што ће довести до још веће осуде и од стране Демократске партије и од стране Републиканске партије, као и све веће поређење са Ричардом Никсоном.

Његова бивша савјетница Омароса Маниго Њуман ће наставити да објављује снимке разговора са људима у Бијелој кући.

У Тексасу ће започети тужба у којој ће се републиканске државе и администрација залагати да се потпуно уништи читав Закон о приступачној заштити, познат као Обамакер, што ће демократама дати тему непроцјењиве вриједности за кампању.

Ускоро ће почети и саслушање поводом именовања Брета Каваноа као судије Врховног суда. Ако се тај процес заврши побједом Трамповог кандидата, он ће вјероватно довести до страха и противљења демократа јер ће схватити колико ће интензивно конзервативан са њим бити Врховни суд.

То су само неке ствари које ће се ускоро десити, а постоје и многе непредвидиве посљедице које може изазвати Трампово понашање.

Његов трговински сукоб са другим државама је до сада изазвао само губитке радних места и несигурности, а могуће су и нове међународне кризе и конфликти са америчким савезницима, оцјењује „Вашингтон пост“.

Кулминација овог предстојећег напетог периода јесу избори за Конгрес у новембру, јер уколико демократе тада преузму контролу, могуће су и нове истраге Трампових

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

seventeen − three =