Почела са радом хидроелектрана „Богатићи-Нова“

0
1168

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор „Електродистибуције“ Пале Љубомир Мрда пустили су у рад хидроелектрану „Богатићи-Нова“ у општини Трново инсталисане снаге 9,96 мегавата и просјечне годишње производње 46,26 милиона киловат-часова електричне енергије.

Мрда је нагласио да је хидроелектрана „Богатићи-Нова“ највећи и најмодернији хидроенергетски објекат који је у посљедње вријеме изграђен у Републици Српској, а у чију изградњу је уложено знање, искуство и новац.

Он је напоменуо да је за само годину дана изграђена и у пробни рад пуштена потпуно аутоматизована хидроелектрана са централним „скада“ системом за надзор и управљање који представља свјетски стандард у области производње електричне енергије.

„Укупна вриједност инцвестиције, која је примјер доброг кориштења наших ресурса и обновљивих извора енергије, износи 18,5 милиона КМ. Инсталисана снага ове хидроелектране је 9,96 мегавата, пројектована годишња производња 41 гигават-час електричне енергије, а очекивани годишњи приход око пет милиона КМ. Тај приход омогућиће даљи развој предузећа, нова улагања и нова радна мјеста“, рекао је Мрда новинарима.

Он је нагласио да је реализација овог пројекта успјех, како управе, тако и свих запослених у предузећу „Електродистибуција“ са Пала.

Мрда каже да је данас то једно стабилно, респектабилно и друштвено одговорно предузеће које води рачуна о томе да буде задовољно више од 60.000 купаца електричне енергије у 13 општина у источном дијелу Републике Српске.

„У посљедњих 12 година` Електродистибуције` Пале ставила је под контролу све трошкове пословања, а само по основу смањења губитака електричне енергије уштеђено је више од 50 милиона КМ, што нам је, уз стоодстотну наплату наших услуга омогућило улагања у модернизацију електродистрибутивне мреже и у стварање бољих услова за рад свих запослених“, рекао је Мрда.

Он је истакао да је у том периоду „Електродистибуција“ са Пала инвестирала више од 70 милиона КМ у свих 13 општина које покрива предузеће, примљено је 340 нових радника, а држави је уплаћено више од 50 милиона КМ, од чега је знатан дио враћен у буџете локалних заједница.

„Ово је прилика да свим сарадницима и запосленима честитам на оваквим успјесима. Истовремено, желим да захвалим предсједнику Српске и Влади, руководству `Електропривреде Српске` и другим надлежним институцијама у области енерегетике на огромној подршци без које сигурно не бисмо постигли овако добре резултате“, навео је Мрда.

Хидроелектрана је изграђена на ријеци Жељезници, а инвеститор је предузеће „Електродистрибуција“ Пале које послује у саставу „Електропривреде Републике Српске“.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је Мрди употребну дозволу за хидроелектрану „Богатићи – Нова“.

Осим Голићеве, свечаности су присуствовали и министри индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, те друге званице и представници политичког, друштвеног, културног и привредног живота Републике Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here