Позитивна стопа раста БДП-а Српске од 3,6 одсто

0
944

Бруто домаћи производ Републике Српске у другом тромјесјечју, изражен у текућим цијенама, износио је око 2,6 милијарди КМ и у односу на исти период прошле године имао је позитивну стопу раста од 3,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Бруто додата вриједност у другом тромјесјечју била је око 2,12 милијарди КМ, док је вриједност пореза на производе умањене за субвенције на производе била је 479,15 милиона КМ.

У другом тромјесјечју бруто додата вриједност у односу на исти период прошле године у трговини, саобраћају и складиштењу и дјелатностима пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству већа је за 6,2 одсто.

У посматраном периоду бруто додата вриједност у грађевинарству већа је за 5,3 одсто, док у секторима вађења руда и камена и производњи снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији, те у снабдијевању водом, канализације, управљању отпадом и дјелатностима санације животне средине већа за 4,1 одсто.

Бруто домаћа вриједност је реално мања у прерађивачкој индустрији за 2,2 одсто у другом тромјесечју у односу на исти прошлогодишњи период.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here