Подршка македонском чланству у НАТО

0
977

Македонски министар спољних послова Никола Димитров изјавио је у Вашингтону након састанка са америчким државним секретаром Мајком Помпеом да САД подржавају Македонију да ускоро постане 30. чланица НАТО-а.

„Ово је веома важан тренутак за македонску дипломатију. Са државним секретаром Мајком Помпеом имао сам састанак који охрабрује“, нагласио је Димитров.

Он је оцијенио да је вријеме одржавања овог сусрета од огромне важности, будући да је Македонија фокусирана на предстојећи референдум који ће потврдити договор постигнут са Грчком у вези са називом државе.

„Потребна нам је подршка грађана у вези са називом /Република Сјеверна Македонија/ који смо договорили са нашим грчким пријатељима. То нам отвара пут ка будућности, ка НАТО и ЕУ“, истакао је Димитров, преносе скопски медији.

Македонски шеф дипломатије, који борави у радној посјети САД, каже да се враћа у Македонију како би лично пренио поруку грађанима.

Он је најавио активну кампању за референдум током које ће објаснити јавности историјску важност договора са Грчком и уласка Македоније у НАТО.

Помоћник америчког државног секретара за европска питања Вес Мичел поздравио је успјешан договор између Македоније и Грчке.

„Као један од учесника договора, Димитров је имао кључну улогу у цијелом процесу. САД подржавају напоре македонске Владе. Цијенимо улогу коју је Димитров имао у великом процесу и САД се надају успјешном референдуму“, рекао је Мичел македонску државну агенцију МИА.

У Македонији ће 30. септембра бити одржан референдум на коме ће се грађани изјаснити о називу државе Република Сјеверна Македонија, што је од суштинског значаја за чланство земље у НАТО и ЕУ.

Референдумско питање о коме ће се грађани изјаснити гласи: „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО уз прихватање споразума Македоније и Грчке“?

Опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ још се није изјаснила да ли ће подржати референдум.

Министри спољних послова Македоније Никола Димитров и Грчке Никос Коцијас потписали су 17. јуна коначно рјешење за спор о називу којим бивша југословенска република постаје Република Сјеверна Македонија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here