Пацоли се огласио и отказао долазак у Бањалуку

0
878

Најављени трилатерални састанак министара иностраних послова БиХ, Србије и Турске, који се требао одржати у Бањалуци је одгођен, потврђено је раније из Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине.

До одлагања састанка је дошло због ванредних околности усљед којих министар иностраних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу неће бити у прилици да буде у Бањалуци на планиран датум. На састанку се требао појавити и министар иностраних послова Косова Беџет Пацоли који је у Бањалуку требало да дође, како је раније изјавио министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, уз сагласност Београда.

Међутим, након што је објављено да би Пацоли требало да дође у град на Врбасу како би се разговарало о регионалним пројектима у области саобраћајне инфраструктуре, економској сарадњи и општој политичкој ситуацији у региону, реаговао је предсједник Републике Српск Милорад Додик.

Додик је навео да Беџет Пацоли није добродошао у Бањалуку“ и да „потез министра Црнатка да Пацолија позове у Бањалуку доживљавају као провокацију Републике Српске“.

О свему је свој коментар дао и сам Пацоли.

„Због пријетњи и препрека које је створио предсједник РС/БиХ Милорад Додик према мени и мојој делегацији, упркос позивници министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка, отказао сам своје учешће на на неформалном састанку министара иностраних послова земаља чланица СЕЕЦП у Бањалуци. Додик представља бригу за све на Западном Балкану“, навео је Пацоли.

Трилатерали састанци између БиХ, Србије и Турске одржавају се од 2010. године с циљем унапређивања међусобних односа, као и отварања простора за привредну сурадњу и растерећивања политичких односа.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here