Пале – образовни, туристички и спортски центар РС

0
827

Пале, градић који је убрзано почео да се развија после рата у Босни и Херцеговини, данас је важан образовни, туристички и спортски центар Републике Српске, са око 23.000 становника. Развој града и истоимене општине, раније оријентисан на металну, дрвну и текстилну индустрију, сада је усмерен ка туризму – од кога се, с правом, највише очекује, јер је из године у годину број туриста на планинама над Палама све већи.

Читав град који се, као и Источно Сарајево, уздигао после несрећа и егзодуса српског народа у последњој деценији прошлог века, улаже огромну енергију у развој и успостављање чврстог ослонца за овај нови, измештени живот. У томе се, пре свега рачуна на младе, њихово образовање и останак у овој котлини између Јахорине и Романије.

„На сваком факултету има много одсека и смерова, тако да је то младима веома погодно, долазе из разних крајева Републике Српске овде да студирају, чак имамо и из Србије доста студената“, каже један становник Пала. Други каже да су Пале су увек биле отворен град, град младости, спорта, ту је Јахорина, Равна планина.

На Палама су четири факултета, Универзитета Источно Сарајево: Правни, Филозофски, Економски и Факултет за физичко васпитање. Спорт је једна од главних преокупација, а скијање, природно, омиљена дисциплина.

„Пале имају контИнуитет наступа на Зимским олимпијским играма од 1976. године. До данас, сваке Олимпијаде, имали смо наше представнике. То је нешто чиме се не може похвалити ни неко много веће мјесто, ни много већи град“, каже Миро Крепић са Пала.

Општинама Града Источног Сарајева, а њих је, укључујући и Пале, укупно шест, Република Србија је са 2,5 милиона евра, помогла изградњу путева, хидротехничке инфраструктуре, здравствених и образовних установа – и то је помоћ која је, овде, много више од финансијске.

Одувек важна саобраћајна спона између сарајевске котлине и Подриња, Пале с нестрпљењем ишчекују и брзу цесту до Вишеграда и Вардишта, која би их модерном саобраћајницом повезала са Србијом, што би све привредне, а пре свега туристичке, планове учинило извеснијим.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

nine + 2 =