Отказани сви новогодишњи концерти у Бањалуци

0
695

Бањалука ће, први пут након завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата, у нову годину ући без организованог дочека на отвореном. Градоначелник Игор Радојичић каже да се градска управа на овај потез одлучила да би избјегла нове нежељене сцене, попут синоћњих, када су чланови групе Правда за Давида прекинули концерт Хариса Џиновића.

„Нека ту тишину схвате они који треба да ријеше случај Драгичевић. Нека ту тишину схвате органи власти који чине или не чине шта треба. Нека ту тишину схвате Бањалучани и размисле да нам треба лијеп и добар град да у њему живимо и да можемо заједно да радимо“, рекао је Радојичић.

Радојичић каже да је из Бањалуке у свијет послана ружна слика.

„Није ништа ново оно што смо јуче спознали а то је да напредак и афирмација Бањалуке многима не одговара. `О њој као о пријестоници Српске не може се говорити добро и зато је треба вратити у блато`. Ко то није схватио, не разумије ни друге димензије дешавања у овом граду“, истакао је Радојичић.

Градоначелник каже да ће због свега највећу штету претрпјети домаћи угоститељи, трговци, туристички радници и таксисти, који ће остати без планираних прихода.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, каже да су синоћњи догађаји превршили сваку мјеру, истичући да је скуп злоупотријебљен и исполитизован од стране опозиционог ПДП-а. Сматра да институције морају да раде свој посао, да се Бањалука врати устаљеном ритму.

„Подржаћемо законско поступање и полиције и свих осталих државних органа. Прије свега организатори скупа морају да одговарају зато што га нису организовали и провели како треба. Сви који су чинили насиље морају бити препознати и приведени правди“, истакао је Додик.

Предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, одговара да ова странка није била организатор синоћњег окупљања и да су њихови функционери скупу присуствовали као грађани Бањалуке.

„Најоштрије осуђујем бруталност полиције која је синоћ, након мирне шетње, насрнула и почела да хапси неколицину људи који су мирно одлазили са Трга Крајине. Позивајући се на институције представници власти, на најгори могући начин, нападају своје сународнике и скрећу пажњу са питања на које те исте институције већ девет мјесеци немају одговор – ко је убио Давида Драгичевића?”, нагласио је Бореновић.

Међутим, предсједник Борачке организације Српске Милормир Савчић, сматра да су окпуљања групе Правда за Давида одавно изашла из оквира мирних и достојанствених, у потрази за истином. Додаје да држава мора реаговати и ситуацију у Бањалуци довести у нормалне оквире.

„Морамо вјеровати у државу или је нећемо имати. Другог избора немамо“, истакао је Савчић.

Да Бањалука није заслужила оно што је синоћ доживјела, сматра и декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци, Слободан Жупљанин. Очекивано је, каже, да скуп буде ризичан, по одавно припремљеном сценарију.

„Скуп је узнемирио велики број грађана, јер је најављивао упаде и нападе на институције система и заустављао се пред приватним породичним кућама“, каже Жупљанин.

Најдуже су се задржали пред станом патолога Жељка Карана који је, због угрожавања безбједности и упућених пријетњи, полицији поднио пријаву против групе Правда за Давида. Чланови његове породице и данас су видно узнемирени.

„Ово траје девет мјесеци. Ми смо ћутали, нисмо ништа рекли, нисмо одговарали на прозивке, али мислим да је вријеме да се овоме стане на крај. Ми као породица немамо мира и не осјећамо се сигурно“, рекла је за нашу телевизију кћерка Жељка Карана, Катарина.

Када скуп постане насилан, мора бити прекинут, упозорава професор Уставног права Синиша Каран. Каже да полиција није нападала народ Републике Српске, већ примјењивала легалну и легитимну силу, дефинисану законом, уставом и интерним актима.

„Група Правда за Давида и отац Давор морају схватити да се на овакав начин  неће ријешити трагичан случај страдалог младића и доћи до епилога. Морамо се, прије двега, вратити на почетак приче, а то мјесто је Тужилаштво. Само се ту може ријешити овај случај“, истиче Каран.

Синоћње инциденте осудили су бројни званичници, попут предсједника Парламента Недељка Чубриловића, функционери СНСД-а, аналитичари и експерти за безбједност. Грађане су позвали на мирно изражавање ставова, уз поруку да институције морају да раде свој посао. Из полиције је саопштено да окупљања групе Правда за Давида убудуће неће бити дозвољена.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

3 × 1 =