Отворен фестивал фруле и фолклора (ФОТО)

0
1041

Начелник општине Пале Бошко Југовић отворио је синоћ 18. Фестивал фруле и фолклора у Културном центру на Палама који је окупио око 80 учесника из четири земље.

Југовић је изразио задовољство чињеницом да је овај фестивал угостио одличне умјетнике из Србије, Македоније, Турске и Републике Српске, који ће показати своја умијећа и пожелио свима угодан боравак на Палама.

Југовић је новинарима рекао да ће осим фрулаша, паљанској публици бити представљено богатство културних разноликости фолклорног стваралаштва.

Предсједник општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Пале Александра Срдановић рекла је да су се ове године потрудили да то буде међународни фестивал фруле и фолклора, те додала да је учесницима приказан филм о Палама.

„Мало смо фрулу запоставили из разлога што су нам се термини поклопили са неким престижним фестивалима фруле у Србији. Вечерас су се представили вође група културних друштава и по први пут нам је дошао ансамбл `Бахчешехир` из Истанбула“, наводи Срдановићева.

Она је додала да ће се ревијални наступи група одржати у суботу, 25. августа, код бине „Сиднеј“ на Палама.

Према њеним ријечима, општински одбор СПКД „Просвјета“ Пале један је од најактивнијих одбора и окупља више стотина дјеце и младих, у више секција – фолклорна, хорска, фрулашка, драмска и духовна.

Млади фрулаш са Пала Милош Благојевић каже да је био једини учесник из цијеле БиХ на кампу Боре Дугића који се одржавао у Крагујевачкој Рачи у Србији.

„Најзначајнији резултат који сам остварио јесте `Златна фрула Србије` на манифестацији која траје већ 30 година, затим сам два пута био други на тој највећој смотри српских фрулаша“, рекао је Благојевић.

Фестивал организује СПКД „Просвјета“ Пале, а покровитељи манифестације су општина и Туристичка организација Источно Сарајево. Подршку организацији фестивала дали су „Клуб идеја“, „Мај фолк фест“, Студентски центар Пале, предузеће „Водовод и канализација“ и „Културни центар“ Пале.

Фестивал фруле и фолклора једна је од манифестација које се одржавају у оквиру овогодишњих „Госпојинских свечаности“, којима општина Пале обиљежава крсну славу и Дан општине – Успење Пресвете Богородице.

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here