ОТВОРЕНА ХЕ БОЧАЦ 2; Додик: Хидроелектрана власништво Српске и њених грађана

0
944

Хидроелектрана Бочац 2 данас је свечано отворена.

Отварању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и други који су допринијели реализацији овог пројекта.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да доношење одлука о стратешким пројектима попут изградње ХЕ Бочац 2 представља част, храброст, али и обавезу.

– Људи и политике вриједе онолико колико оставе иза себе. Ово је дио наше укупне стратегије развоја – рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је опредјељење руководства Републике Српске да не врши приватизацију оваквих предузећа, већ да и даље гради и улаже.

– Овакви објекти су висококомерцијални, дају велику снагу и стабилност. Ово је енергија будућности. У наредним годинама Република Српска мора да гради овакве објекте како би обезбиједила стабилну и извјесну будућност. Ово је власништво свих грађана и Републике Српске и тако мора да остане – поручио је Додик.

Он је навео да је било потребно 37 година да се овај објекат изгради.

– Затекли смо потпуно неријешену ситацију. Одлучили смо да идемо да вратимо право на изградњу држави и то је била исправна одлука – нагласио је Додик.

Он је рекао да Српска примамљива ивеститорима јер, између осталог, има ниску цијену електричне енергије.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић истакао је да изградња ХЕ Бочац 2 представља важан хидроенергетски пројекат.

– Надам  се да ће ово руководство наставити на градњи нових хидроелектрана и развоју хидропотенцијала – рекао је Чубриловић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да је политика Републике Српске у функцији развоја Републике.

– Република Српска има власт која иза себе оставља много реализованих пројеката – рекао је Ђокић и подсјетио да је Српска је у протеклих неколико година добила три енергетска објекта ХЕ Месиће, ХЕ Богатић и ХЕ Бочац 2.

Начелница општине Дивна Аничић рекла је да предузеће Хидроелектране на Врбасу показује да сопствним снагама може да гради велике и захтјевне пројекте. Она је рекла да без подршке инстиуција Српске, на челу са предсједником Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић, реализација оваквих пројекта не би била могућа.

– Доказали смо да можемо да градимо нове енергетске објекте – истакла је Аничићева и додала да ХЕ Бочац 2 локалној заједници доноси раст привреде, минимално 40 нових радних мјеста и нове приходе у општинском буџету.

Директор Хидроелектрана на Врбасу Недељко Кесић рекао је да је опредјељење садашњег руководства Српске развијање хидропотенцијала Републике Српске.

– Опредјељење руководства Републике Српске је развој електропоивреде и њен опстанак у власништву Српске. У том циљу се реализују бројни пројекти – истакао је он.

ХЕ Бочац 2 је једна од најмодернијих хидроцентрала изграђених на овим просторима у посљедњих неколико година, у коју је уложено 42 милиона КМ, а која ће омогућити отварање 32 радна мјеста.

Ова хидроелектрана изграђена је 37 година након што је у рад пуштена хидроелектрана Бочац 1. Студија економске исплативости показала је да ће инвестиција бити отплаћена већ за седам година.

Инсталисана снага ХЕ Бочац 2 износи 8,76 мегавата са очекиваном годишњом производњом од 41,6 гигават-часова.

У објекат је уграђено више од 15.000 кубних метара бетона, више од 1.000 тона арматурног челика и ископано преко 40.000 кубних метара стијенског материјала.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here