Отворена изложба слика савремених бугарских аутора

На Економском факултету на Палама вечерас је отворена изложба слика на којој је представљено 50 ликовних дјела савремених бугарских аутора, које су настале током свих претходних сазива Међународне ликовне колоније „Арт симпозијум Јахорина“.
Оснивач и умјетнички руководилац ове колоније Лазо Савић рекао је новинарима да су представљене слике рађене у акрилици, уље на платну и скулптуре које су бугарски аутори створили за 15 година на Јахорини.

Он је додао да су слике различитих формата, рађене на тему „Фигура у савременој умјетности“, те да је изложба потврда успјешне сарадње „Арт симпозијума Јахорина“ са Амбасадом Бугарске у БиХ.

Амбасадор Бугарске у БиХ Августина Цветкова рекла је ово пета изложба током ове године, те да су претходне биле у Сарајеву, Мостару, Брчком и Требињу.

„Важно је да имамо јаке везе на културном пољу и да пружимо могућност сликарима да се међусобно упознају и да упознају друге земље“, изјавила је Цветкова.

Цветкова је навела да је изложба и израз сарадње бугарске амбасаде и општине
Пале у области културе, те захвалила и начелнику Југовићу на сарадњи у нади да ће наставити ову традицију.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да захваљујући ентизијазму Савића и његове Колоније грађани имају могућност да виде изложбу слика 15 бугарских аутора које су настале за 15 година.

„Када се види како се протеже та прича то је врло интересантно. Ми смо бугарским ауторима домаћини, а они раде ликовна дјела на предивним предјелима Јахорине и Пала“, рекао је Југовић и захвалио представницима Амбасаде Бугарске у БиХ на доласку.

Ликовни критичар из Бањалуке Александар Грандић рекао је да је веома значајно што за 15 година постојања „Арт симпозијум Јахорина“ може да понуди овакву културну манифестацију.

„У овом тренутку имамо плошне, тродимензионалне, просторне бугарске умјетнике на једном јесту и са поносом можемо рећи да Симпозијум у знатној мјери богати ликовну сцену Српске и БиХ“, истакао је Грандић.

Изложба је отворена до понедјељка, 24. децембра, а слике се могу погледати од 9.00 до 17.00 часова.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име