Отварање болнице „Србија“ у Источном Сарајеву 5. октобра

0
963

У Источном Сарајеву у петак, 5. октобра биће отворена болница „Србија“, чијом изградњом је успостављена модерна и функционална здравствена установа у којој ће медицинска заштита бити доступна за око 120.000 грађана са овог подручја, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.
„Укупна цијена нове болнице са урачунатим ПДВ-ом је 54.502.101 КМ“, саопштено је из ресорног министарства.

На свечаности поводом успјешне изградње и опремања ове болнице биће представљен и потпуно нови идентитет ове здравствене установе која се према одлуци Владе Републике Српске зове Јавна здравствена установа Болница „Србија“.

Болница је назив добила у знак захвалности Србији за лијечење грађана сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и за сталну подршку допринос у едукацији здравствених радника с циљем развоја здравственог система на подручју Источног Сарајева.

У саопштењу се наводи да је ова здравствена установа повезана са претходно изграђеним и опремљеним амбулантним дијелом-Поликлиником, те да сада чини комплекс од око 15.000 метара квадратних, са око 210 болничких кревета.

Нова болница подијељена је на функционални и стационарни дио и располаже са свим медицинским специјалистичким службама, као што су одјељење неурологије, онкологије, офталмологије, одјељење за болести уха, грла и носа, пуломологије, урологије, интерно одјељење, одјељење нефрологије, педијатрије, хирургије, гинекологије, као и порођајно одјељење и неонатологије.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске наводе да нова болница има и одјељења интензивне и полуинтензивне његе, као и централну лабораторију.

„Одјељења интензивне и полуинтензивне његе опремљена су најсавременијом медицинском опремом према захтјевима и потребама хируршке, кардиолошке, неуролошке и интернистичке интензивне његе. Конципирана су и организована тако да је омогућен стални надзор пацијената од медицинског особља“, наводи се у саопштењу.

Операционе сале су опремљене најсавременијим операционим столовима са свим додацима и неопходном хируршком и анастезиолошком опремом.

„Поред централног операционог блока ту је и операциони блок за гинекологију и акушерство, затим породилишта са операционом салом и порођајним столовима, као и собама за опоравак пацијената са сестринским пунктом, мушким и женским санитарним пропусником, простором за припрему пацијената за операцију, приручне лабораторије са банком крви и слично“, наводи се у саопштењу.

Приликом израде пројекта посебно се водило рачуна о безбједности пацијената и системима одржавања чистоће, хоризонталној и вертикалној комуникацији.

Стерилизација је организована на нивоу комплетног објекта, са раздвојеним путевима чистог и нечистог материјала, који се доноси или износи са стерилизације.

„Ургентни блок има сопствени одвојени улаз. Комуникацијама је повезан са осталим садржајима у приземљу, стационаром и постојећим објектом кухиње, магнетне резонанце и Поликлинике“, наводи се у саопштењу.

У оквиру ургентног блока је хируршка сала и соба за опсервацију са три кревета, као и чекаоница, сестрински пункт, приручна лабораторија, интернистичка амбуланта, неуролошка амбуланта, хируршка амбуланта, гипсаона, те докторска соба, сантирани блокови за особље и посјетиоце…

„Нова болница `Србија` омогућава потпуно нови комфор за боравак пацијената у собама са аутоматизованим и подесивим креветима високог квалитета уз могућност сталне комуникације са медицинским особљем и прилагођеним садржајима за лица са инвалидитетом или слабо покретне пацијенте“, наводе из Министарства.

Ова болница изграђена је у складу са свим стандардима енергетске ефикасности и противпожарне безбједности, а употријебљени материјали задовољавају све потребне изолацијске, термичке, противклизне, антистатичке, антибактеријске стандарде, као и стандарде високе отпорности.

Камен темељац за ову болницу у јулу прошле године положили су предсједник Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и директор Болнице Горан Тодоровић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here