Основано Удружење новинара Источног Сарајева

У Источном Сарајево данас је основано Удружење новинара овог града.
На оснивачкој скупштини Удружења новинара Источног Сарајева за предсједника Управног одбора изабрана је Мира Костовић, а за предсједника скупштине Удружења Александар Црквењаш.

За чланове Управног одбора изабрани су Невенко Ерић, Гвозден Шарац, Сњежана Мачар, Милан Ђуровић, Мариана Ђурић и Славиша Старчевић, који је потпредсједник одбора.

Предсједник Надзорног одбора је Драгана Кнежевић, а чланови су Јелена Маринковић и Милош Маловић.

Чланови Суда части требало би да буду изабрани на наредној скупштини, када ће бити донесена и одлука о висини годишње чланарине.

Костовићева је новинарима рекла да је најважније да је удружење формирано, те да ће његов циљ бити заштита права новинара и унапређење новинарске професије.

“Битно је напоменути да се Удружење ни на који начин неће мијешати у уређивачку политику медија из којег чланови долазе. Намјера нам је да побољшамо статус новинара и својим радом утичемо на промјену свијести и код стручне јавности, али и код грађанства, јер се почео стварати амбијент у којем су новинари све чешће на мети вербалних и физичких напада. Професија се слабо цијени у односу на неке раније године и на нама је велики задатак, да радимо и на унапређењу права новинара, али и да штитимо нашу професију”,
истакла је Костовићева.

Црквењаш је изјавио да су сада постављени темељи првог удружења новинара на простору Источног Сарајева, истакавши да је важно да се удруже они који се баве овом професијом и да се боре за своја права.

“Када смо се припремали за ову скупштину, имали смо на списку готово 80 људи који се активно баве новинарским послом на подручју Источног Сарајева, са пребивалиштем у овом граду, а раде у различитим медијима како Републике Српске, тако и Федерације БиХ. То није занемарљив број и зато је важно да имамо удружење, да се заједно боримо за права која би новинари требало да имају”,
истакао је Црквењаш.

Он је додао да је у плану да се разговара и са представницима Удружења новинара Републике Српске, сматрајући важним да новоформирано Удружење новинара Источног Сарајева на неки начин буде његов дио.

Данашњој оснивачкој скупштини, која је одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево, присуствовало је више од 30 новинара.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име