Опстанак Српске – најважније питање

0
146

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је опстанак Српске најважније питање окупљања коалиције.

Он је након састанка са премијерком Српске Жељком Цвијановић, те лидерима Демократског народног савеза Марком Павићем и Социјалистичке партије Петром Ђокићем поручио да ће поставити питање надлежности у оквиру Устава БиХ.

Предсједник Додик нагласио је да је тренутна владајућа коалиција најдуговјечнија на Балкану и захвалио се својим коалиционим партнерима, ДНС-у и Социјалистичкој партији, на успјешној сарадњи током протеклих 20 година, уз жељу да та сардња буде једнако успјешна и у наредним годинама.

Као примарни циљ заједничког 20-огодишњег дјеловања, Додик је навео опстанак Републике Српске, који се остваривао кроз рад у институцијама Српске, као и у заједничким институцијама.

Он је истакао да се дух и повјерење у институције Републике Српске вратило протеклих година и да су успјели да се пренос надлежности више не нађе на дневном реду.

Када су у питању предстојећи избори, Додик је апеловао на све учеснике избора да се понашају у складу са законом.

Позвао је на фер и поштене изборе 7.октобра.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је најважније очувати стабилност Српске и њених институција.

Она је, након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и лидерима ДНС-а Марком Павићем и СП-а Петром Ђокићем, изразила захвалност што је предводила Владу коју је чинила коалиција СНСД-ДНС-СП.

„Јак смо и стабилан тим и заједно смо радили и чували стабилност институција Републике Српске знајући да нам је то приоритет“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је подсјетила да су посљедњих неколико година у Републици Српској повећане плате, пензије, социјална давања, уведена нова социјална права, повећан аграрни буџет, улагано у све општине у Српској, а само у овој години више од 120 милиона КМ.

„Ако томе додате стратешке пројекте, као што је изградња Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, ауто-пута Бањалука-Добој и остале ствари, онда то показује наш однос према Српској и њеним грађанима“, додала је она.

Цвијановићева је поновила да су за вријеме власти СДС-а и ПДП-а пензије исплаћиване за 60 одсто мање од онога што је писало у рјешењима.

„То довољно говори како су радили. Наша влада је обезбиједила 1,5 милијарди КМ за борачке категорије, а за вријеме њихове власти то је било 150 милиона КМ. То су параметри, а најважније је да ми будемо окупљени око идеје јаке Републике Српске која сама о себи одлучује у складу са Уставом“, каже она.

Цвијановићева је оцијенила да је Република Српска мукотрпно стварана и брањена, а да је ова власт била са грађанима у пресудним моментима, али и када су реализовани значајни пројекти.

Она је изразила забринутост што постоје многи који атакују на стабилност Српске и мијешају се у изборни процес.

„Покушавају на сваки начин изазвати поремећај у систему, јер им не одговара стабилна власт, институције и Република Српска. Међутим, вјерујем у разум наших грађана и сигурна сам да ћемо овај политички задатак урадити на адекватан начин“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник ДНС-а Марко Павић је налгасио да припадници ове коалиције иду међу грађане и додао да други иду у стране амбасаде.

„Једино су грађани мјеродавно. Увјерени си да ће ова коалциај побиједити. Имамо залог за ово што говорим, али имамо планове и за будућност Репиблике Српске. Ми у ДНС поштујемо оно што се договори. Сматрам да је ово прилика да се апосолутн побједа“, истакао је Павић.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић нагласио је да су иза ове коалиције остали резултати.

„Ми смо данас показали врло јасно да смо као коалиција јако чврсти. Грађани имају вјеру, а ми смо опредијељни да наставимо да развијамо Српску. Желимо и даље промовисати јаку Републику Српску. Увијек смо били посвећени људима и животима“, додао је Ђокић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

17 − 4 =