Одржани „Дани поља силажног кукуруза“

0
679

У насељу Мокро код Пала данас је одржана манифестација „Дани поља силажног кукуруза“, у оквиру које је представљен огледни засад 16 хибрида из девет селекцијских кућа.
Руководилац подручне јединице Соколац, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић рекла је да је циљ манифестације да се пољопривредни произвођачи упознају са новим хибридима, сортама и технологијама.

„Данас су произвођачи Сарајевско-романијске регије имали прилику да уоче визуелну разлику међу њима, размјене искуства те да их примјењују на својим имањима. Трудимо се да сваке године повећамо квалитет и квантитет огледа јер најбољи трансфер знања јесте на овај начин када пољопривредници могу да виде и усвоје“, рекла је Мићићева новинарима.

Она је истакла да манифестацијом желе да покажу да постоји пољопривреда на Сарајевско-романијској регији, да имају јаке и добре пољопривредне произвођаче и да ће се трудити да буде много боље.

Мићићева је рекла да су слични огледи урађени и на Сокоцу, те да су доприноси били 45 тона по хектару што је, како је истакла, надпросјечно за ову регију у оваквим агро еколошким условима.

Она је нагласила да је уведен и сточни грашак који је добар за производњу млијека и додала да без квалитетне исхране нема значајних резултата.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да му је драго што имају манифестацију из области пољопривреде и захвалио Министарству пољоприреде, шумарства и водопривреде Републике Српске што је издвојило средства за експеримент који се тиче производње силажног кукуруза који је интересантан за брдско-планинско подручје.

Он је изразио наду да ће из овога потенцијални пољопривредници стећи искуство и почети озбиљније да се баве сточарством, односно пољопривредном производњом.

Власник фарме Милан Југовић из Мокрог, на чиуем имању се налази огледни засад, каже да сије силажни кукуруз посљедњих шест година и да савремене сточарске, односно говедарске производње, нема без добре хране за стоку.

Он је навео да је производња кукуруза у посљедњих пар година, уз пшеницу и рижу, једна од три највеће културе у свијету.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here