Одржана радионица „Стоп занемаривању- поруке младих“

0
636

У Основној школи „Србија“ на Палама данас је одржана радионица са члановима Савјета ученика о теми „Стоп занемаривању – поруке младих“, поводом обиљежавања Недјеље дјетета, коју организује Група за заштиту дјеце и омладине „Мрежа“ Пале.
Педагог у школи „Србија“ Јелена Субашић рекла је да група „Мрежа“ у оквиру Недјеље дјетета организује четвородневну кампању под називом „Наша дјеца – мој фокус“, с циљем указивања на различите облике занемаривања дјеце у општини Пале а са посебним нагласком на занемаривање менталног здравља дјеце.

„Одлучили смо да спроведемо низ активности, као што је данашња радионица, да бисмо указали на занемаривање, које је један од најчешћих облика злостављања дјеце, а то подразумијева пропуштање задовољења дјететових потреба у мјери која знатно утиче на дјететов физички и психички развој“, истакла је Субашићева.

Она је нагласила да је циљ радионице да се добију одређене поруке ученика које ће бити упућене одраслима, а односе се на занемаривање и шта би то одрасли могли да учине да то зауставе.

Према свјетској статистици, како је навела, занемаривање чини од 50 до 60 одсто свих облика злостављања дјеце, највећи број жртава су дјеца млађа од три године, а чак 45 одсто је смртних исхода занемаривања у доби до двије године.

Занемаривање се дешава код потреба као што је недовољна исхрана, неодговарајућа емоционална подршка, необезбјеђивање услова за одржавање личне хигијене, неодговарајућа здравствена заштита, брига о менталном здрављу.

Субашићева је подсјетила да су са спровођењем активности почели јуче, када је у Основној школи „Србија“ одржано предавање за стручне сараднике и предавање психолога за родитеље, као и предавање интегративног дјечијег и адолесцентног психотерапеута Белме Жига.

Она је нагласила да ће завршна активност бити одржана у четвртак, 4. октобра, у 12.00 часова, окупљањем представника Савјета ученика свих школа са подручја општине Пале на шеталишту код фонтане, са порукама које су произашле из претходно одржане радионице.

Према њеним ријечима, носиоци активности кампање су Средњишколски центар Пале, Основна школа „Србија“, Центар за ментално здравље и чланови савјета младих Пале, у сарадњи са организацијом „Ворлд вижн“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here