Одбрана Младића: Изузете судије Мерон, Ађијус и Даћун!

0
628

Међународни суд у Хагу усвојио је захтјев одбране генерала Ратка Младића за изузеће тројице судија из апелационог вијећа које ће разматрати жалбу на првостепену пресуду.

Одлуком коју је донио судија Жан-Клод Антонети, из апелационог вијећа су изузети због „утиска да су пристрасни“ предсједавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун.

Сва тројица су дугогодишње водеће судије Хашког трибунала. Мерон је био дугогодишњи предсједник Трибунала, а сада је предсједник резидуалног Механизма, правног насљедника тог суда.

Ађијус је био потпредсједник и предсједник Трибунала, а судија Лиу Даћун потпредсједник.

Данас објављеном одлуком, судија Антонети практично је усвојио аргументе Младићеве одбране да судије Мерон, Ађијус и Даћун нису непристрасне зато што су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри ВРС осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

У тим пресудама, по одбрани, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

Судија Ађијус предсједавао је вијећем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор.

Судија Мерон предсједавао је апелационим вијећем које је потврдило првостепену осуђујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру.

Мерон је предсједавао и жалбеним вијећем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора.

Кинески судија Даћун био је предсједавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Умјесто њих, данашњом одлуком, у апелационо вијеће које ће разматрати Младићеву жалбу постављене су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

У апелационом већу, по данас објављеној одлуци, биће и судије Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда-Нахамија.

Бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Младића, Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио на доживотни затвор. На ту пресуду жалбу су уложиле и одбрана и оптужба.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here