Објашњења забране уласка Прилепину потпуно нелогична (ВИДЕО)

0
580

Представници институција Републике Српске досадашња објашњења забране уласка у БиХ пјеснику Захару Прилепину одбацују као нелогична. Траже да овај случај буде испитан до детаља и да сви који су проузроковали штету буду кажњени.

Објашњења српских представника у Предсједништву и Савјету министара БиХ да нису знали за забрану руском књижевнику, за предсједника Републике Српске Милорада Додика су немушта. Они су се овим чином, каже Додик, јасно приказали једној тако важној држави као што је Русија.

„Они су морали да знају. Нема ниједне одлуке на нивоу БиХ, ако није и српска и муслиманска и хрватска. Очигледно да су они то, или преспавали, или су се сагласили, то још тачно не знамо. Ми вјерујемо да су то намјерно учинили“, рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић пита како је могуће да пријетња Босни и Херцеговини буде пјесник који је у њој несметано боравио двадесетак пута.

„То говори о апсурду Босне и Херцеговине и незрелости институција, шта друго да кажем?! Забранити улазак једном књижевнику и рећи да је он опасност за систем једног народа… Како неко може да угрози безбједност читајући пјесме?“, пита се Чубриловић.

СНСД-ов Сташа Кошарац узрок проблема види у, како каже, прећутној сагласности кадрова СДС-а и ПДП-а у Обавјештајно-безбједносној агенцији да бошњачким колегама допусте да раде шта желе.

„Савјет министара има тијело за надзор Обавјештајно-безбједносне агенције. У њему је Мирко Шаровић. Зашто он није инсистирао да се Комитет одмах састане и да се тражи одговорност?“, наглашава Кошарац.

Предсједнику НДП-а Драгану Чавићу нејасно је како БиХ Прилепина кажњава због ангажмана у украјинско-руском сукобу, док пјесник истовремено без проблема борави у Европској унији. Чавић каже да се противи оваквим забранама.

„Таква врста листе мора бити суспендована и сви они који су учествовали у таквим стварима, које немају везе са разумом, наравно да треба да буду санкционисани“, каже Чавић.

Руском књижевнику улазак у БиХ забрањен је с објашњењем да представља пријетњу безбједности, јавном поретку или међународним односима Босне и Херцеговине.

На чему је тачно ова процјена заснована, Обавјештајно-безбједносна агенција ни њој надређене институције нису објаснили ни јавности ни Прилепину.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here