Обиљежено 20 година од убиства Срђана Кнежевића

0
924

На 20-ту годишњицу убиства Срђана Кнежевића, бившег замјеника ЦЈБ Српско Сарајево, положено је цвијеће на споменик некадашњем команданту “Белих вукова”.

Истрагу о убиству и даље води Тужилаштво БиХ, али без конкретних резултата.

Представници Координације удружења ветерана специјалних јединица ВРС, траже од Народне скупштине да формира Анкетни одбор, како би се истражила послијератна убиства Срђана Кнежевића, Жељка Марковића и осталих сабораца.

Као вођа “Белих вукова” у рату задавао је смртни страх непријатељу, у миру се наметнуо као бескомпромисан борац против криминала и корупције што га је, по мишљењу многих, коштало живота.

– До данашњег дана није се открио убица и налагодавац. Ови неки који су били оптужени касније су ослобођени због недостатка доказа а ми сумњамо да се у то вријеме умијешала и политика – каже Јанко Шешлија, предсједник Удружења “Бели вукови” Пале.

Окружни суд Српско Сарајево 1999. године ослободио је шесторицу Паљана, осумњичених за убиство Срђана Кнежевића. Ослобађајућу пресуду потврдио је Врховни суд Републике Српске, предмет потом преузима Тужилаштво БиХ које никада није демантовало сумње да су нестали кључни докази из списа о убиству “Белог вука”.

– Ми никада нисмо добили одговоре, вјероватно није ни у интересу да се то убиство разоткрије , на жалост. Мој отац је дао главу за Републику Српску и њене грађане а не за своје личне интересе – поручио је Немања Кнежевић, син Срђана Кнежевића.

Неразјашњено убиство Срђана Кнежевића али и Жељка Марковића, Риста Југовића деценијама оптерећује живот њихових породица али и цјелокупну јавност Републике Српске. Због тога су ветерани неколико специјалних јединица ВРС затражила формирање Анкетног одбора у НС РС који би помогао у расвјетљавању тих убистава.

– Припремили смо документацију, све смо то уредили и ускоро ћемо то предати Народној Скупштини Републике Српске , наравно ми никада нежемо одустати од трагања за истином – истакао је Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења ветерана “Гарда Пантери”.

Срђан Кнежевић убијен је 7. августа 1998-ме године с леђа, испред улаза у згради у којој је становао, у центру Пала. Јединица којом је командовао у рату добила је назив “Бели вукови” након што су остали завијани у мећави на Бјелашници, коју само вукови могу да преживе.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here