Обиљежено 2О година од обарања „невидљивог“ авиона „Ф-117А“

0
779

У касарни „Бањица“ у Београду данас је обиљежено 20 година од када су припадници Војске Србије за противваздухопловна дејства оборили амерички „невидљиви“ авион „Ф-117А“ и ушли у историју.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да су припадници 250. ракетне бригаде прије 20 година вратили наду народу у Србији.

– Они су показали да мали, слободан народ може да се бори и да отпор није узалудан. Војска Србије је поносна на све припаднике 250. ракетне бригаде. Бескрајно смо захвални и 3. ракетном дивизиону противваздухопловне одбране, људима који су оборили `невидљивог`, за којег су нам рекли да неће моћи да буде оборен, који се сматрао непобједивим – рекао је Вулин.

Он је нагласио да су они који су бранили државу оставили иза себе важан наук – да је за војску најважније да има обуку, да се непрекидно припрема, да је опремљена најбоље што може, али изнад свега да има морал и да зна зашто се бори.

– Ови људи су знали зашто се боре. Они су се борили за своју слободну Србију, за њено право да одлучује сама о себи. Зато су били непобједиви – поручио је Вулин.

Командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства пуковник Тиосав Јанковић нагласио је да данашњи припадници бригаде чувају традицију и све што је тада постигнуто уграђују у усавршавање људства и опреме са циљем да буду достојни имена и традиције јединице.

Свих 78 дана НАТО агресије артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства сукобљавале су се са непријатељским ваздухопловима.

Оне су срчано и пожртвовано узвраћале вишеструко надмоћнијем непријатељу, одлучно бранећи ваздушни простор Србије, саопштено је из Министарства одбране Србије.

За храброст и пожртвовање припадника, за дате жртве и постигнуте успјехе, 250. ракетна бригада одликована је Орденом народног хероја.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

thirteen − 9 =