Обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе

0
928

У Републици Српској од данас до 21. септембра биће организоване бројне активности у оквиру обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе, с циљем подизања свијести становништва о овој болести, рекла је Срни координатор за здравствену дјелатност у републичком Црвеном крсту Љиљана Глуховић.

Она је додала да се Недјеља борбе против туберкулозе, коју организује Црвени крст Српске, обиљежава ове године под слоганом “Сви можемо учинити напор да се оконча туберкулоза у нашем окружењу”.

“Туберкулоза је у благом опадању, а тачне информације о броју обољелих може дати Завод за здравствену заштиту Републике Српске”, навела је Глуховићева.

Она је навела да ће на трговима и најпрометнијим улицама бити организовано мјерење крвног притиска, шећера у крви, те да ће волонтери и активисти обављати прегледе становништва, посебно у руралним насељима.

Глуховићева је додала да ће волонтери посјетити грудна одјељења у болницама, обољеле који су на кућном лијечењу и уручити им скромне поклоне.

За ову прилику штампани су плакати и маркице, истиче Глуховићева и апелује да становништво купи маркице, јер тако помаже активностима Црвеног крста Српске у оквиру Програма борбе против туберкулозе.

За социјално-угрожене категорије становништва Црвени крст Републике Српске је обезбиједио по 14 пакета хране за сваку општинску организацију, који ће бити уручени крајњим корисницима.

Туберкулоза је хронична заразна болест која и даље представља важан узрок преране смрти и у земљама у развоју и у индустријски развијеним земљама. Иако смртоносна, ако се на вријеме препозна и лијечи, туберкулоза је у потпуности изљечива, може се спријечити и контролисати.

Црвени крст у наредних седам дана жели да што детаљније информише становништво о туберкулози да би на вријеме могли препознати симптоме и јавити се љекару јер је њено лијечење најбоља превентивна мјера у спречавању ширења заразе.

Циљ је подизање свијести о туберкулози и промјени ставова и понашања у вези са туберкулозом, посебно код угрожених група становништва – расељених лица, Рома, ученика у основним и средњим школама.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here