Обиљежавање Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева

0
151

У дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву почело је обиљежавање Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Пригодном програму тим поводом присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, политички и јавни званичници Републике Српске и града Источно Сарајево и његових шест општина, ђаци, професори, чланови породица страдале дјеце и грађани Источног Сарајева.

Након полагања цвијећа на спомен-обиљежје и парастоса наставник историје у ОШ „Свети Сава“ Миљан Максимовић одржаће час историје.

На данашњи датум, 11. марта 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене су ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које су играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица, које тада било под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина, који, нажалост, још није коначан за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева, а на простору цијеле Репшублике Српске страдало их је 475.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра прошле године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

ten − 5 =