НСРС једногласно одбацила извјештај Комисије о Сребреници

0
639

Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници усвојила је Информацију о извјештају Комисије о догађајима у Сребреници и око ње од 10. до 19. јула 1995. године.

Закључци НСРС усвојени су једногласно. За усвајање извјештаја гласало је свих 70 присутних посланика.

Народна скупштина Републике Српске одбацила је извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године јер није у складу са опредјељењем институција Републике Српске о објективном и истинитом тумачењу наведених догађаја и јачању међусобног повјерења у БиХ и региону.

„Народна скупштина Републике Српске тражи од Владе Републике Српске да повуче извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и да га стави ван снаге“, наведено је у закључцима републичког парламента у вези са информацијом о том извјештају.

Народна скупштина сматра да је с циљем цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, а због јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ неопходно формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдања свих народа на том подручју у том периоду.

Комисија ће све дијелове извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а који су у међувремену неспорно доказани и документовани као тачни укључити у садржај свог извјештаја.

Народна скупштина Републике Српске сматра да Влада Републике Српске треба да формира независну међународну комисију која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдање Срба у Сарајеву с обзиром на чињеницу да Влада Федерације БиХ није формирала комисију која је требала испитати и сачинити извјештај о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Народна скупштина сматра да рок за рад обје новоформиране независне међународне комисије не треба бити дужи од једне године.

Народна скупштина изражава опредјељење да се истраживањем истине о догађајима у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године јача међусобно повјерење у БиХ и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима, да би се спријечило даље манипулисање судбинама истинских жртава и њихових породица.

У закључцима се наводи да Народна скупштина сматра да је извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године сачињен под притиском високог представника у БиХ и међународне заједнице, те да је Комисија радила под снажним притиском високог представника са унапријед задатим и одређеним резултатима које је морала постићи, чиме се констатује да Комисија у своме раду није била независна.

Републички парламент констатовао је да је Комисија спријечена да се бави страдањем српског народа на ширем подручју Сребренице и да је у својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста.

Народна скупштина сматра да се извјештајем Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године манипулише истином и покушава мијењати карактер рата у БиХ, а све у функцији слабљења Републике Српске.

Народна скупштина сматра да су извјештаји са прилозима Радне групе Владе Републике Српске за спровођење закључака из коначног извјештаја Комисије за Сребреницу од 30. марта и 30 септембра 2005. године сачињени ван оквира одлуке Дома за људска права БиХ под непримјереним и тенденциозним притиском неких међународних представника у БиХ, те да су као такви несврсисходни и непотребни и тражи од Владе Српске да их стави ван снаге.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here