Нови Зеланд: Убијено 49 људи, нападач планирао убиство и Ангеле Меркел

0
1016

Број жртава напада на џамије у граду Крајстчерчу на Новом Зеланду повећан је на 49, рекао је шеф полиције Мајк Буш, додајући да се један мушкарац терети за убиство. Нападач из Аустралије Брентон Тарант, који је преузео одговорност за нападе позвао је у свом манифесту на убиство политичара који су „непријатељи“ европских земаља.

Он је у манифесту на врху листе ставио њемачку канцеларку Ангелу Меркел, као и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и градоначелника Лондона Садика Кана.

Подсјећамо да су ухапшена укупно четири нападача, међу њима и једна жена.

– У једној џамији убијена је 41 особа, у другој седам, а још једна особа подлегла је повредама у болници – рекао је Буш новинарима.

Према његовим ријечима ради се о добро припремљеном и планираном нападу.

Око 48 људи који су повријеђени, међу њима и дјеца, примљено је у болницу у граду Крајстчерчу након двије масовне пуцњаве у џамијама у том граду, рекли су званичници Новог Зеланда.

Нападачи су прво ушли у просторију за молитву намијењену мушкарцима, а затим су наставили с крвопролићем у просторији намијењеној женама.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн потврдила је да су четири особе ухапшене у вези са нападима на џамије у Крајстчерчу, а који имају екстремистичка гледишта и нису били под посебном надзором полиције.

Она је рекла да је на територији цијеле земље безбједност подигнута на највиши ниво.

Почасни конзул Србије на Новом Зеланду Стеван Бербер изјавио је да у масакру на Новом Зеланду нема држављана Србије.

Лист Дејли мејл објавио је да је међу ухапшенима држављанин Аустралије Брентон Тарант /28/ из Новог Јужног Велса, који је уживо преносио преко интернета масовну пуцњаву унутар џамије Ал Нур, која се догодила око 13.45 по локалном времену након молитве петком.

На оружју аустралијског терористе Брентона Таранта налази се и амблем злогласне СС дивизије „Принц Еуген“, чији су припадници вршили злочине у Србији и БиХ током Другог свјетског рата.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here