Нова енергана у Палама

0
701

– Начелник паљанске општине Бошко Југовић и директор „Електродистрибуције Пале“ Љубомир Мрда посјетили су данас индустријску зону „Фамос-Коран“ у којој ће бити изграђена модерна енергана која ће истовремено производити топлотну и електричну енергију, вриједности 20 милиона КМ.
Мрда је рекао да реализација новог пројекта обухвата и измјештање дотрајале Топлане у центру Пала што је у интересу грађана који се годинама боре да ријеше проблем загађења, те ће у кругу индустријске зоне „Фамос“ бити изграђена модерна енергана.

Према његовим ријечима, кључ за покретање овог постројења је био-маса и додаје да је то пројекат за еколошки чисте Пале, за будући туристички центар Српске.

„У наредне двије године када га пустимо у погон створиће се услови, осим за гријање комплетних Пала и производњу електричне енергије, и за стварање савременог спортско-рекреативног центра, којем је топлотна енергија потребна“, каже Мрда.

То је капитална инвестиција у великом заједничком пројекту Владе Републике Српске, општине и „Електродистрибуције Пале“, а технички дио је увелико завршен, постоје добре студије, те остаје да се заврши административни дио.

Начелник Југовић наводи да „Фамос“ посједује стару котловницу, те да у договору са „Електордистрибуцијом“ и представницима Владе Српске заједно улазе у подухват изградње енергане.

„Најбитније је да је ријеч о еколошком пројекту“, изјавио је Југовић и нагласио да када измјесте дотрајалу Топлану радници не треба да брину за посао, јер ће сви запослени прећи у нову.

Југовић поручује да у наредних неколико година морају бити спремни да ријеше овај пројекат који се односи на стварање новог извора топлотне енергије који би уједно гријао Пале и створио могућност за гријање базена у рекреативним спортским центрима, јер топла вода која се користи за производњу електричне енергије у току љета треба да се ослободи и идеална је за ове намјене.

Општина Пале купила је имовину предузећа „Фамос-Коран“ са намјером да постојећу инфраструктуру овог индустријског комплекса искористи за формирање пословне зоне за инвеститоре у реалном сектору.

У куповину имовине овог предузећа општина Пале уложила је милион КМ, колико је за овај пројекат издвојила и Влада Републике Српске

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here