Николић: За реализацију пројеката Српске и Србије шест милиона евра

0
693

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је да је од почетка године Србија дозначила Републици Српској више од шест милиона евра за подршку реализацији бројних пројеката, те да ће се и у наредном периоду тежити јачању привредне сарадње са циљем подстицања економског развоја цијелог региона и останка младих на овим просторима.

Николић је изјавио Срни да се сарадња Србије и Српске реализује у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, те да је током протеклих пет година обиљежена константним унапређењем односа у свим областима.

“Генерални конзулат даје велики допринос да ти односи буду управо такви, чиме непосредно доприноси опстанку Срба на овим просторима. У прилог томе говори и чињеница да Србија и Република Српска сваким даном повећавају број пројеката које заједно реализују на добробит грађана”, истакао је Николић.

Он је навео да се подршка опстанку Срба на овим просторима манифестује и путем финансијске помоћи коју Влада Србије сваке године издваја како би подржала реализацију бројних конкретних и видљивих пројеката широм Републике Српске.

“Захваљујући јасном опредељењу највишег руководства Србије када је реч о заштити националних интереса, те чињеници да је Република Српска у дејтонским оквирима гарант опстанка српског народа на овим просторима, тежишни правац јачања наших веза односиће се на унапређење привредне сарадње, са циљем подстицања економског развоја целог региона и останка младих на овим просторима”, рекао је Николић.

Он је указао на чињеницу да нико у региону нема бржи раст трговинске размјене од Србије и БиХ, која је само током прошле године повећана за 13,9 одсто, док је од 2005. године размјена удвостручена.

“Захваљујући томе, више хиљада људи обезбеђује егзистенцију за своју породицу, а у овој и следећим годинама очекујемо да се привредна сарадња додатно унапреди”, напоменуо је Николић.

Он је указао да се развија и унапређује сарадња у области дрвопрерађивачке индустрије, о чему говори и отварање заједничких предузећа чији су власници грађани Србије и Републике Српске, а у којима ће бити запослено више десетина радника како у бањалучкој регији, тако и на подручју општине Станари.

Николић је нагласио да се упоредо са економском одвија и сарадња у области образовања, те подсјетио да су министри просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић и просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић на састанку у јуну у Београду разговарали о очувању националних вриједности путем усаглашавања наставних планова и програма за националне предмете – српски језик, историју, географију и свијет око нас.

“Они су сагласни да су очување језика, писма и националног идентитета полазне основе и циљ који би требало постићи и кроз усаглашавање наставних планова и програма за националне предмете, на чему се интензивно ради”, рекао је Николић.

Према његовим ријечима, постоји још низ различитих видова сарадње, а односе се на медицину, привреду, спорт, културу и друге аспекте значајне за живот грађана Републике Српске.

Када је ријеч о сарадњи у области намјенске индустрије, Николић је истакао да ће споразум предузећа “Космос” из Бањалуке и “Југоимпорт СДПР” Београд, потписан прошлог мјесеца, омогућити да она буде додатно ојачана.

Он је навео да Уговор о пружању услуга генералног ремонта поправке и верификације ракетних система у предузећу за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система “Космос” представља конкретну реализацију договора предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Српске Милорада Додика.

“Њиме ће се, у економском смислу, оснажити Република Српска и помоћи да млади и стручни кадрови не напуштају овај простор, већ да препознају потенцијал за останак и очување њихових породица”, рекао је Николић.

Он је додао да је од почетка године у Генералном конзулату Србије у Бањалуци поднесено 3.100 захтијева за пријем у држављанство Србије, чиме је обухваћено више од 5.000 грађана Републике Српске, те је уручено 3.588 рјешења о пријему у држављанство Србије лицима која су захтјеве поднијела током претходних година.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here