На Палама освештан реконструисани споменик погинулим борцима на Жепи

На мјесном гробљу у мјесту Љубогошта у општини Пале данас је освештано реконструисано спомен-обиљежје борцима погинулим на Жепи 4. јуна 1992. године.

Предсједник општинске Борачке организације Михајло Парађина рекао је новинарима након освештања споменика да је у заједничкој гробници на мјесном гробљу сахрањено девет погинулих бораца, а мало изнад њих још три борца који су појединачно сахрањени јер су били идентификовани.

Он је истакао да је страдање бораца Војске Републике Српске /ВРС/ на Жепи најтрагичнији догађај у новијој историји Пала, те подсјетио да је у једном дану, упркос договору који је постојао са муслиманском страном, на једном задатку погинуло 45 припадника ВРС.

Према његовим ријечима, и поред договора који су постојали, показало се да се вјековном непријатељу није могло вјеровати, јер су направили запреке и на подмукао и кукавички начин напали српску колону, која је ишла да обезбиједи неопходна средства за припаднике ЈНА који су обезбјеђивали релеј на репетитору Зловрх.

Парађина је нагласио да је 4. јуни 1992. године трагичан дан који се треба обиљежавати као значајан датум одбрамбено-отаџбинског рата, у знак сјећања на огроман број жртава које су пале за Републику Српску, као највриједнију тековину.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је најмање што је локална заједница могла учинити то што је учествовала у реконструкцији спомен-обиљежја за девет палих бораца са овог локалитета на подручју Жепе.

„Најмање што можемо да урадимо јесте да ми својим дјелом будемо какви треба да будемо – у духу Републике Српске и њеног очувања“, истакао је Југовић.

Бранка Вуковић, супруга погинулог борца на Жепи Момчила Вуковића, испричала је да је четири дана послије трагедије на Жепи изгубила и брата Петра Пандуревића, који је настрадао у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

Освештењу реконструисаног спомен-обиљежја на мјесном гробљу у Љубогошти присуствовали су представници Борачке организације општине Пале, руководство општине Пале, породице погинулих бораца, представници јавног и политичког живота као и мјештани.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име