Најзагађенији Горажде, Сарајево, Зеница, Илијаш и Какањ

Загађеност ваздуха у Федерацији БиХ јутрос је повећана у већини градова у којима се врши мјерење, а најзагађенији су Сарајево, Зеница, Илијаш, Какањ и Горажде гдје је квалитет ваздуха оцијењен као нездрав.

Према мјерењима обављеним у 7.00 часова, индекс квалитета ваздуха у Сарајеву и Зеници износио је 195, у Илијашу 176, у Какњу 157 и у Горажду 154, објављено је на интернет страници „Zrak.ekoakcija“. 

Загађеност ваздуха овог нивоа може изазвати појачане симптоме код лица са болестима срца и дисајних органа, попут астме, док би сви остали грађани могли да осјећају негативан утицај загађења на здравље.

Било какву физичку активност на отвореном треба да смање плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старији људи, а продужена или већа напрезања током боравка напољу требало би да избјегавају и остали становници.

Умјерено загађен индекс ваздуха јутрос је забиљежен у Тузли 98 и Лукавцу 91, док је у Јајцу квалитет ваздуха био добар.

Индекс квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 опасан по здравље.

Подаци објављени на овој веб-страници прикупљени су са мјерних станица званичних институција у Федерацији БиХ.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име