Након избора једна од коалиција одлази у историју

0
924

Након општих избора у БиХ готово је сигурно да један од два блока у Републици Српској неће опстати, а врло могуће и оба, с обзиром на то да не треба искључити могућност да се „мало промијешају карте“, односно да нека странка напусти своје старе коалиционе партнере и пређе на другу страну.

Ово се може закључити из разговора са политичарима и политичким аналитичарима у Републици Српској, који се слажу у једном, а то је да ће онај блок који изгуби изборе тешко опстати заједно након тога. Такође наглашавају да је тешко говорити о побједи једних или других јер у случају да, рецимо, коалиција СНСД – ДНС – СП освоји већину мандата у Народној скупштини (НС) РС, а Вукота Говедарица, лидер СДС-а, испред Савеза за побједу побиједи Жељку Цвијановић на изборима за предсједника, побједници ће бити и једни и други. Слично је и у обрнутој ситуацији и изборима који се односе на ниво БиХ, односно Парламентарну скупштину БиХ и члана Предсједништва БиХ у којој се утркују лидер СНСД-а Милорад Додик и Младен Иванић, актуелни члан Предсједништва и почасни предсједник ПДП-а.

У овом тренутку, како наглашавају аналитичари, мање шансе за опстанак у случају пораза има Савез за побједу, односно коалиција СДС – ПДП – НДП с обзиром на то да већ дуже од десет година заједнички не успијевају преузети власт. И у партијама било на власти или опозицији кажу да је врло вјероватно да ће се изборни пораз одразити и на једне и на друге, а не искључују ни могућност уласка у власт неких партија које припадају другом политичком блоку.

„Губитак избора код сваке коалиције ће бити потресан за њу и питање је у коме ће она облику остати и да ли ће уопште остати“, рекао је Недељко Гламочак, потпредсједник СДС-а, највеће опозиционе партије у Републици Српској.

Одговарајући на питање да ли је могуће да странке из једног блока пређу у други и формирају власт, односно да се власт састави од странака из садашње и власти и опозиције, Гламочак каже да не искључује ту могућност, али да то није добро, односно да се власт састави од „коалиционог микса“.

И у СНСД-у као највећој владајућој странци кажу да је коалиција у којој се и они налазе стабилнија, због „неких старих заслуга“ него Савез за побједу, те да је већа вјероватноћа да ће се након избора прије разићи СДС – ПДП – НДП, него СНСД – ДНС – СП уколико изгубе изборе.

„Савез за побједу ће се распасти сигурно ако не успије, а за ову коалицију не могу тврдити и ближи сам опцији да ће због старих заслуга то опстати“, рекао је Драго Калабић, посланик СНСД-а у Народној скупштини РС.

Ни он не искључује могућност да се након избора „промијешају карте“, односно да се власт састави између странака које су сада у власти и оних у опозицији, наглашавајући да у политици више нема ни принципијелности те да је доста тога у интересној сфери „која ће актере тјерати на потезе који баш и нису најморалнији“.

Тања Топић, политички аналитичар, каже да су шансе за опстанак садашњих коалиција у случају пораза знатно смањене, те да је математика врло једноставна јер свако од политичких актера жели да учествује у власти.

„Свако од њих жели дијелити ту врсту колача и они иду с том намјером у политичком борбу. Нико није сретан да се нађе са оне друге стране“, рекла је Топићева.

Она каже да је по питању формирања власти све могуће јер смо свједоци да су се у протеклом периоду стварала „до јуче немогућа политичка и партијска пријатељства“, те да у овом моменту не искључује ниједну могућу варијанту.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here