Митрополит Хризостом данас служи у Манастиру на Равној Романији

0
599

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас ће, поводом Дана Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца, служити Свету архијерејску литургију и парастос за све погинуле српске јунаке од Косовског боја до данас.

Литургија ће бити служена од 9.00 часова, а по њеном оконачњу биће служен и парастос, након којег ће услиједити литија око манастира, а потом и бесједа представника Српске православне цркве.

Вечерњим богослужењем синоћ је почело обиљежавање Дана Манастира, које је дио манифестације “Госпојинске вечери културе” под називом “Теби, горо Романијо” у оквиру које је планиран низ духовних, свјетовних и културних садржаја.

Свјетовни дио манифестације “Теби, горо Романијо” почеће данас обраћањем начелника општине Соколац Милована Бјелице, након чега ће услиједити културно-забавани програм.

Ирена Шућур, директор соколачке Установе за културу “Перо Косорић”, рекла је да у културном дијелу програма учествују пјесници, етно-групе, удружења која промовишу народне рукотворине и традиционална јела гласиначко-романијског краја.

У порти Манастира Светог великомученика Георгија биће одржани “Дани романијског меда и љекобиља” и “Дан купусијаде” са гостима из Мрчајеваца у Србији који ће кувати национални свадбарски купус.

Организатор 21. “Госпојинских вечери културе” под називом “Теби, горо Романијо” је Установа за културу “Перо Косорић”, а покровитељи општина Соколац и град Источно Сарајево.

Црква Светог великомученика Георгија освештана је 2002. године, а 2005. проглашена манастиром у народу познатом као “Романијска Соколица”.

На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.000 имена бораца сарајевско-романијске регије, који су погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here