Луси Мајер посјетила удружење „Сунце“

0
320

Вишеструки шампион Специјалне олимпијаде Луси Мајер посјетила је данас Удружење „Сунце“ на Палама и истакла да жели помоћи дјеци, са потешкоћама у развоју или без њих, да остваре свој потенцијал, односно да раде све оно што и она.
„Кроз свој примјер желим помоћи дјеци како би имали прилику да се играју, похађају школу заједно са осталом дјецом, да се баве спортом и инклузивним спортским активностима и воде активан живот“, изјавила је Мајерова новинарима.

Она је додала да је за њу јако важно, као и за ту дјецу, да имају прилику да уче једни од других, од наставника и свих оних који им помажу.

Предсједник Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ са Пала Миленко Вујиновић рекао је да је данашњи догађај својеврсно признање Удружењу.

„Ми знамо да прије 10 година наша дјеца нису учествовала у физичком васпитању, нити на такмичењима. Годинама смо радили на програмима припрема за Специјалну олимпијаду и на крају дошли до нивоа да је већина дјеце укључена у неке од спортских клубова“, истакао је Вујиновић.

Он је рекао да су укључења и тренинзи са спортистима постали бољи, тако да ова дјеца на такмичењима у специјалним играма остварују јако добре резултате.

Према његовим ријечима, прошле године на Зимским играма у Аустрији њихова дјевојка у групи „еф један“ освојила је прво мјесто, а Његош Михаиловић био је најбоље пласирани репрезентативац БиХ освојивши шесто мјесто у „ем два“ групи.

„Као круна тога наша спортска екипа, наш омладински тим је добио улогу да представља БиХ међу 57 земаља Европе и Евроазије и да развија програме чија је сврха да се унаприједи спорт у школама“, нагласио је Вујиновић.

Он је најавио да у недјељу, 23. септембра, путују за град Баку гдје ће потписати декларацију о сарадњи и развоју Јунифајд спортa.

Уредник комуникације Уницефа у БиХ Рената Поповић рекао је да ова организација већ 10 година у БиХ настоји промовисати социјалну инклузију дјеце са потешкоћама, те додао да је лијепо што се посјета Луси Мајер уклопила са њиховом кампањом „Шампиони инклузије“.

Поповићева наводи да је инклузија право сваког дијетета да буде равноправно третирано у друштву, да има право на редовно школовање, имало потешкоће или не.

„Наше друштво нажалост мало каска за европским, али има позитивног помака напријед и цијенимо сваку подршку“, рекла је Поповићева.

Млади лидер инклузије Специјалне олимпијаде који се активно бави промоцијом инклузивног спорта у БиХ и члан Удружења „Сунца“ Пале Његош Михаиловић рекао је да се већ три године бави спортом и да му то много значи.

Он је истакао да се прошле године у Аустрији такмичио у биатлону, гдје је освојио пето и шесто мјесто на 1.000 метара, а да сљедеће године иде у Дубаји на такмичење из атлетике.

Мајерова је промотер права дјеце са потешкоћама у развоју и активиста која је до сада помогао прикупљање више од 500.000 долара за различите програме Уницефа намијењене дјеци.

Удружење „Сунце“ основано је 1999. године са циљем побољшања услова живота дјеце са сметњама у развоју. Ова дјеца су укључена у сва културна и спортска збивања у заједници.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eight + five =