Лукач: Нећемо дозволити распоређивање других полицијских снага на територији Српске

0
649

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске неће дозволити распоређивање других полицијских снага на територији Републике Српске, без сагласности Владе Српске, поручио је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

“Покушаји распоређивања других полицијских снага на територији Републике Српске, који долазе од министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића, унапријед су осуђени на пропаст, јер нису у складу са Уставом и законима Републике Српске, као и потписаним споразумима између Министарства унутрашњих послова Републике Српске и других полицијских агенција у БиХ”, нагласио је Лукач.

Он је навео да Министарство унутрашњих послова Републике Српске има потписан Споразум о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе са Граничном полицијом БиХ.

Лукач је појаснио да је према овом споразуму тренутно ангажовано 80 полицијских службеника МУП-а Републике Српске и да је МУП Српске, у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ, спреман да ангажује и додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе, саопштено је из МУП-а Српске.

“Покушај распоређивања других полицијских снага на територији Републике Српске од министра Мектића, још је један од његових непромишљених захтјева са далекосежним посљедицама и представља преседан који су осмислили његови ментори из Сарајева, а који су њега задужили да све спроведе с циљем урушавања надлежности МУП-а Републике Српске и територијалног интегритета Републике Српске”, упозорио је министар унутрашњих послова Српске.

Лукач је нагласио да је у складу са Уставом Републике Српске и Законом о полицији и унутрашњим пословима, Полиција Републике Српске надлежна за спровођење закона и одржавање безбједности на територији Републике Српске, а тако ће бити и у будућности.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here