Којић: Караџић и Младић подржали одлуку Парламента да одбаци Извјештај о Сребреници (ВИДЕО)

0
1060

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић борави у Хагу у дводневној посјети првом предсједнику Републике Радовану Караџићу и ратном команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Разговарали су о значају борбе српског народа, очувању Републике Српске и о томе шта је потребно урадити у оквиру жалбеног поступка.

Караџић и генерал Младић су, каже Којић, изразили задовољство његовом посјетом, истичући да је ова институција у претходне четири и по године, била на располагању тимовима одбране.

Караџић и Младић у потпуности подржавају одлуку парламента Српске да одбаци извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице у јулу 1995. године, како би се утврдила пуна истина и доказала и српска страдања, рекао је директор Којић.

„Имали смо прилику да проведемо шест часова у разговору о свим животним питањима и потреби ове генерације да сачувамо оно што нам је дато, а то је, прије свега, Република Српска“, рекао је Којић.

Он је рекао да ће посјету наставити и сутра, додајући да је Центар у посљедње четири године помагао у процесима који се воде, не само против Караџића и Младића, већ и у процесима против Републике Српске и српског народа, јер се наметањем колективне одговорности покушава наметнути и теза да Српска не постоји и да Срби треба да буду дио нечег што се зове унитарна БиХ.

„Имамо потребу да сачувамо Републику Српску и наш идентитет, што смо данас и закључили, а то је могуће само путем потпуне истине“, нагласио је Којић.

Он је подсјетио да су деведесетих година прошлог вијека доношене тешке одлуке. „Најважније је да смо се изборили за постојање Српске и да нам је остављен завјет да сачувамо оно што је крвљу стечено“, рекао је Којић.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине – о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here