Кошарац: Уставни суд БиХ негира референдумску вољу Срба

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је запрепаштен одлуком Уставног суда БиХ да оспори одредбе Закона о Дану Републике Српске, 9. јануару.

– Запрепаштен сам овом одлуком, која негира референдумску вољу српског народа, као једног од три конститутивна народа у БиХ. Ова одлука представља јасну поруку Бошњака и странаца српском народу, јер онај ко жели да Републици Српској укине рођендан и право да га слави, тај ће сигурно у блиској будућности покушати да Републици Српској укине право и на име и на постојање – оцијенио је Кошарац.

Кошарац је изразио увјерење да ће институције Републике Српске у наредним данима дати адекватан одговор на овакву одлуку Уставног суда БиХ.

– Каква год та одлука буде, она ће бити обавезујућа и за све представнике српског народа и Републике Српске у заједничким институцијама БиХ. Једно је сигурно – овакав Уставни суд БиХ и у оваквом саставу неће моћи више постојати јер представља опасност за Дејтонски мировни споразум и за Републику Српску – навео је Кошарац.

Он је напоменуо да у Уставу БиХ, који је саставни дио мировног споразума, пише да Парламентарна скупштина БиХ може донијети Закон о Уставном суду БиХ, којим се може предвидјети другачији начин избора судија које бира предсједник Европског суда за људска права.

– Ми смо доношење таквог закона тражили и сигурно ћемо то тражити поново – поручио је Кошарац.

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске – 9. јануару, разматрајући захтјев за оцјену уставности Дана Републике Српске који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Бошњака и Хрвата у Вијећу народа Српске.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име