Кошарац: Покушава се повећати ниво протестних активности у Српској

0
933

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је владајућа коалиција на челу са СНСД-ом спремна за учешће на предстојећим изборима у БиХ на демократским приципима, али да њихови опоненти уз подршку Запада, НВО и медија које контролишу, покушавају да повећају ниво протестне активности и вјештачки провоцирају раст неповјерења према властима Републике Српске.

„У Вашингтону и Бриселу су разочарани опозицијом Републике Српске, нико не вјерује у њихову побједу и сматрају их промашеном инвестицијом. Због тога, неке западне земље су спремне на стварање хаотичног стања у Српској и настоје да преко одређених лица из Савеза за промјене организују протесте и нереде у Бањалуци на дан избора или послије њих с циљем да на такав начин смијене руководство Републике Српске“, истакао је Кошарац за „Руску газету“.

На питање како оцјењује ситуацију у региону с обзиром на чињеницу да Запад покушава да Русију представи као земљу која има негативан утицај на Балкан, Кошарац је рекао да је политика Запада у БиХ искључиво усмјерена на сарадњу са једним од три конститутивна народа те земље – Бошњацима.

„Дипломате из западних земаља редовно се мијешају у унутрашње ствари БиХ, дају упутства како и шта да раде, укључујући се тако и у контекст борбе против наводног негативног ширења руског утицаја. Морам истаћи да је утицај Руске Федерације у БиХ позитиван, а он се тиче досљедне подршке свим поглављима Дејтонског мировног споразума, уставним правима Срба, Хрвата и Бошњака, као и правима два ентитета – Републике Српске и ФБиХ“, истакао је Кошарац.

Он је рекао да једино што се у БиХ чује од представника Москве јесте важност очувања Дејтонског споразума за разлику од високог представника БиХ који покушава да тај споразум измијени.

„Ми у Српској видимо у Русији пријатељску државу која нам помаже, штити наше интересе и традицију. Руска Федерација је важан трговинско-економски партнер цијелој БиХ, а треба напоменути и то да сваке године 50 младих људи из БиХ различитих националности добијају могућност студирања на руским високим државним школама. То је директна демонстрација добрих намјера Москве у односу на све народе који живе у БиХ“, истакао је Кошарац.

На констатацију „Руске газете“ да је министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић 17. августа отворено изјавио да не постоји „црна листа“ руских држављана којима је забрањен улаз на територију БиХ, а већ 23. августа руског писца Захара Прилепина нису пустили у БиХ, Кошарац је рекао да Мектићеве изјаве наносе штету билатералним односима БиХ и Руске Федерације.

„Западне амбасаде у Мектићу виде поузданог партнера који веома често и без икакве потребе на веома вулгаран начин каратерише људе и догађаје. Током четири године он је демонстрирао своју некомпетентност на функцији коју обавља, а која је веома важна за очување безбједности у БиХ“, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Мектић се налази под утицајем западних дипломата који дају подршку углавном бошњачким интересима, посебно СДА Бакира Изетбеговића.

„У том смислу Мектић наступа у улози помоћника Бакира Изетбеговића и његовог окружења из ОБА, што наноси штету БиХ на међународном плану. То потврђује и случај са руским писцем Захаром Прилепином. Српски кадар из Савеза за промјене, посебно Мектић, био је обавезан да не допусти такав развој догађаја јер он може негативно утицати на пријатељске односе са Русијом. То што Мектић ради и говори поприма размјере политичког и дипломатског скандала“, закључио је Кошарац.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here