Космет – хране има довољно, залихе лијекова на измаку

Четврти је дан како је Приштина увела таксе од 100 одсто на прозиводе из Србије и БиХ. Иако је ситуација мирна, роба не стиже, а у Косовској Митровици ни данас нема српске штампе. Хране у јужној српској покрајини још има довољно, док залиха лијекова има за десетак дана.

Иако медији преносе да су неки производи, попут хљеба, поскупјели – трговци у Косовској Митровици демантују такве информације. Кажу да робе у залихама за сада има довољно.

„Што се намирница тиче, њих има довољно. Млијеко, јогурт и хљеб – то ништа није поскупјело. Све је по старој цијени и даље“, рекао је један од трговаца.

Привредници кажу да још увијек нема повећања цијена и да тренутно нема мјеста паници. Робе у залихама има за још пет или шест дана, а даље ће се договором рјешавати ситуација. Позивају државу Србију да помогне српском народу на Космету да настави да живи нормално.

„Никако нема повећања цијена. Ми смо јуче имали састанак са кризним штабом, на којем је договорено да се сви ставимо на страну народа. Робе има у залихама и нема мјеста паници“, изјавио је привредник Радош Петровић.

Грађане је, ипак, највећи страх због несташице лијекова. Иако цијене нису скочиле, оне најосновније у Косовској Митровици готово је немогуће пронаћи.

Надлежни кажу да лијекова има за десетак дана, али не свих. Ако се блокада не отклони, у том периоду може почети њихова несташица. Кисеоника има за око пет-шест дана, а могуће и мање зависно од броја болесника.

„Ако Приштина настави са оваквим понашањем, а њихови ментори са Запада их не уразуме, могу да настану озбиљни проблеми у указивању здравствене заштите пацијентима са целокупног простора Косова и Метохије“, упозорио је директор Здравстеног центра у Косовској Митровици Милан Ивановић.

У међувремену, Милена Милојковић и Милош Ивковић, које је синоћ привела косовска полиција у селу Медреговац, пуштени су из притвора у Подујеву. Медији преносе наводе да су приштинске власти 1. новембра донијеле одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи пролаз преко административних прелаза.

Списак непожељних особа достављен је свим полицијским пунктовима на прелазима, уз напомену да одмах буду ухапшене. На списку су премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Расим Љајић и Зорана Михајиловић, као и судије Уставног и Врховног суда.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име