Ковачевић: Антируски талас и лов на мислеће људе

0
685

Академик Душан Ковачевић изјавио је да је забрана уласка руском писцу Захару Прилепину у БиХ скандал без преседана и лов на све мислеће људе.

„Незабележено је да је било ком писцу забрањен улазак у неку земљу и да је на списку људи који су опасни. То је нешто што се одавно није догодило, још од времена тоталитаризам у бившим земљама под `гвозденом завесом`“, рекао је Ковачевић за београдске „Вечерње новости“.

Он је оцијенио да је главни разлог за овај скандал што Прилепин долази из Русије и што је Рус.

„Сада је то лов на све људе који су опредјељени, који мисле да је равнотежа у свијету значајна и да не може било ко да влада овом планетом бахато, насилнички, деструктивно и претећи без престанка ратом онима који нису послушни“, рекао је Ковачевић.

Истакао је да је Прилепин човјек из народа који се не свиђа тим силама.

„Међутим, у 21. вијеку неког писца ставити на списак особа које су опасне за улазак на територију земље која себе притом сматра демократском и која жели у Европу, то ипак никако не може једно с другим“, истакао је Ковачевић.

Српски академик не очекује реакцију међународне јавности управо због тога што је Прилепин из Русије.

„Да је којим случајем писац из Енглеске или Америке, БиХ би сигурно добила санкције. Овако пошто је он на страни непријатеља великих сила, оне одлуку власти БиХ могу чак да сматрају и једном врстом упозорења свима који мисле као Прилепин“, закључио је Ковачевић.

У Бањалуци је синоћ требало да буде одржано књижевно вече руског писца Захара Прилепина, али му је у четвртак, 23. августа, на улазу у БиХ забрањен улазак због наводних безбједносних разлога.

Ову наредбу донијела је Обавјештајно-безбједносна агенција 26. марта, а у образложењу рјешења, које је у посједу Срне, наводи се да би боравак Прилепина на територији БиХ представљао „пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ“.

Амбасада Руске Федерације изразила је забринутост и дубоко разочарење због забране уласка у БиХ Прилепину и навела да се обратила Министарству иностраних послова БиХ за разјашњење.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here