Киви родио као грожђе

0
873

У дворишту Омера Хаџића, у центру Санског Моста, већ пуних десет година расте стабло кивија, а власник каже да је ове године родило као никад досад те да очекује рекордан урод од преко 200 килограма.

„Заиста је невјероватно колико ове године има плодова, који су тако густо распоређени да изгледају попут грожђа. Плодови висе на све стране, па чак и са жица електричних водова, гдје је киви с годинама исплео своје лозе“, каже Хаџић.

Додаје како је садницу овог јужног воћа из Њемачке донио његов отац те га из радозналости засадио у дворишту. Иако се ради о биљци која тражи благу приморску климу, киви се показао веома отпорним на овдашње зиме и ниске температуре.

„Неколико првих година стабло није ни цвјетало ни рађало, па смо чак помишљали да га уклонимо. Међутим, ја сам се заинтересовао да сазнам нешто више о том воћу, па сам прочитао да заиста не даје плодове неколико првих година, али да затим обилно рађа уколико стабло опстане, што се заиста и догодило“, објашњава Хаџић.

Додаје како плодове ове егзотичне биљке најчешће поклањају родбини и пријатељима те да су изузетно укусни.

„Вјерујте да је домаћи киви много укуснији од куповног и срећни смо кад га поклањамо другима. Имамо и другог воћа, па онда циједимо сокове, кувамо џемове, свашта. Све је природно и без конзерванса. У нашем дворишту имамо и смокву, нар, аронију, јапанску јабуку. Мислим да киви богато рађа, јер га гајимо с пуно пажње и љубави, а онда нас биљка награди“, сматра Хаџић.

Берба кивија почиње од октобра, а траје до дубоко у зиму. Киви, каже он, штити здравље, јача имунолошки систем, богат је витаминима. С кивијем, додаје, нема ни прехладе ни грипа, јер садржи двоструко више витамина ц од лимуна и поморанџе.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here