„ИНФОСРПСКА“: Предизборне тензије унутар СДС-а

0
796

Након што је лидер странке и предсједнички кандидат Вукота Говедарица за наредне изборе циљано маргинализовао бившег лидера СДС-а Младена Босића, дајући предност на предстојећим изборима градоначелнику Добоја Обрену Петровићу, неслога унутар СДС- а измедју Босићеве и Говедарицине струје тајно букти. Босић му то неће опростити порука је коју је на знање поодавно добио Говедарица и која му не да мира.

Вукота Говедарица ће играти само једно љето, до 8. октобра. После тога неће бити нико и ништа јер ће ,одмах након пораза за предсједничког кандидата у Републици Српској бити смјењен и остати само обичан члан СДС- а, поручила је група око Младена Босића водећим СДС- овцима али и Вукоти Говедарици директно. Босићева струја као најозбиљнијег кандидата за Говедарициног наследника предложиће Раду Савића, начелника општине Лопаре иако се, као могући Говедарицин наследник помињао и Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Медјутим Босићева доминантна струја унутар СДС- а сматра да је Мићић више окренут бизнису и да је као један од најбогатији политичара у Републици Српској у јавности већ перципиран као политичар кога више интересују паре од општег добра градјана. Зато предност добија младји Радо Савић. Мићић од тога и не прави драму јер му је Говедарица, у случају побједе “Савеза за побједу” на изборима обећао премијерску функцију.

Представници америчке администрације у Сарајеву су поред завидних новчаних средстава политичким странкама окупљеним око “Савеза за побједу” као и организаторима протеста “Правда за Давида” који посебан сценарио припремају непосредно пред одржавање општих избора, вршили и директан утицај у погледу креирања изборне листе унутар СДС-а, прије свега преко посланице у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александре Пандуревић.

Тако је СДС-у сугерисано да се на њиховој изборној листи не смије наћи Драгомир Васић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске јер је осумњичен од Тужилаштва БиХ у току 2014. године за наводно извршење злочина у Сребреници.

Колика несигурност влада у редовима најјаче опозиционе партије у Републици Српској говори и податак да се у оквиру њихове странке разматра могућност доношења и одлуке да сваки будући посланик СДС-а, било да је ријеч о Народној скупштини Републике Српске или Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, мора да овјери изјаву код нотара, којом би се обавезао да би 150 хиљада КМ био дужан да уплати странци, уколико након избора напусти странку или предје у неку другу политичку партију, с обзиром да по важећим законским рјешењима у таквој ситуацији посланички мандат односи са собом.

И ту је дошло до неслоге унутар СДС-а јер поједини функционери блиски Босићу тај приједлог сматрају за Говедарицину глупост , јер би усвајањем тог приједлога ова странка унапријед одредила цијену свога посланика и тиме фактички транспаретно упутила позив другим политичким опцијама да потплате њихове чланове.

Нико још не зна у каквом ће формату Српска демократска странка дочекати саме изборе и ко за кога игра.Но већина се унутар странке слаже да је избор Говедарице за лидера СДС-а и кандидатура за предсједника Републике Српске авантуризам највеће опозиционе странке у којој све букти.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here