ИДУЋЕ ГОДИНЕ – ИЗГРАДЊА НОВЕ ЗГРАДЕ ОПШТИНЕ И ИЗМЈЕШТАЊЕ ТОПЛАНЕ

0
1174

Начелник Пала Бошко Југовић рекао је Срни, поводом Дана и славе општине – Успења Пресвете Богородице, да је у периоду између двије славе у овој локалној заједници урађено много и да се наставља са радовима, највише на инфраструктурним пројектима, а фокус ће бити на изградњи нове зграде општине и измјештање топлане.

Југовић је истакао да се сви пројекти реализују захваљујући добром финансијском циклусу и ликвидности општине.

„Измирене су све обавезе према добављачима и тренутно нема никаквих потраживања. На рачуну има довољно средстава да плаћамо текуће инвестиције и да завршимо санацију општине властитим средствима“, рекао је Југовић.

Он је као најзначајнији пројекат истакао куповину имовине фабрике „Фамос“, за шта је Влада Републике Српске дала милион КМ, а општина посредством кредита обезбиједила 1,2 милиона КМ, те преузела имовину која је сада и званично у власништву општине.

Према његовим ријечима, као резултат тога већ се гради фабрика за производњу ЛЕД расвјете која би требало да почне са радом у наредних мјесец-два и запосли првих 20 људи.

Југовић је навео да ће ускоро бити завршена и реконструкција Романијске улице, за шта је обезбијеђен 1,1 милион КМ, и то 500.000 евра од Владе Србије, а остатак је издвојила општина Пале.

„У току је изградња и реконструкција Улице Николе Тесле, почетак изградње Улице Симе Матавуља, на Репцима се ради Улица Стефана Дечанског и тротоар према Станици Пале“, истакао је Југовић.

Он је додао да ће почети и градња тротоара у насељу Мокро, гдје се већ врши реконструкција улице према Кадину селу, а у наредном периоду и реконструкција споменика погинулим борцима из Другог свјетског рата, уз који ће бити направљен и споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Југовић је рекао да је општина Пале добила и пола милиона КМ од Владе Републике Српске за почетак изградње музеја одбрамбено-отаџбинског рата на Палама, а у току је израда планске документације и идејног рјешења и у наредних мјесец дана требало би да буде расписан тендер.

„Увелико се ради главни фекални колектор у вриједности већој од милион КМ, санација врела Праче, изградња водоводног система Коран-Луке“, навео је Југовић и додао да се насипају макадемски путеви оштећени приликом недавних обилних падавина, за шта је општина обезбиједила 150.000 КМ.

„Предсједник Републике Српске Милорад Додик дао је 100.000 КМ за реконструкцију основних школа `Пале` и `Србија`“, истакао је Југовић и додао да је у току и санација спортских терена на Корану.

Југовић подсјећа да је општина и ове године обезбиједила подстицаје у оквиру пољопривредних пројеката, а очекује и потписивање уговора са Заводом за запошљавање Републике Српске о запошљавању приправника, за шта је Завод обезбиједио око милион КМ.

Према његовим ријечима, током наредних дана треба да буде потписан уговор за санацију зграде општине, за шта је општина обезбиједила 150.000 КМ, а у току идуће године у плану је почетак изградње нове зграде општине.

Он наглашава да је неопходно измјестити „Топлану“, чија ће нова локација највјероватније бити у кругу „Фамоса“.

„Ти пројекти су веома захтјевни, али морамо се ухватити у коштац са њима“, истакао је Југовић.

Југовић је најавио да ће у наредних десетак дана бити организовано много културних и спортских догађаја с циљем промоције општина, а све ће бити завршено свечаном сједницом локалног парламента и прославом славе 28. августа.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here