За три и по године изградња ХЕ „Месићи-Нова“ у потпуности се исплатила (ФОТО, ВИДЕО)

0
846

Хидроелектрана „Месићи-Нова“ код Рогатице, чија је укупна инвестиција била 10 милиона КМ, послије три и по године рада у потпуности је исплатила и вратила уложени новац, рекао је директор Зависног предузећа „Електродистрибуција Пале“ Љубомир Мрда.

„За првих пет мјесеци ове године, захваљујући повољној хидролошкој ситуацији, ми смо практично испунули план производње за ову годину. Када то погледамо, акумулирано, од дана када је хидроелектрана пуштена у рад, то је 96 гигават-часова електричне енергије, односно 10.154.000 КМ“, рекао је Мрда новинарима.

Он је напоменуо да је хидроелектрана саграђена властитим средствима и захваљујући знању запослених.

„То је проточно-деривациони тип хидроелектране, а испројектована вриједност произведене енергије на годишњем нивоу је 23,5 гигават-часова електричне енергије. У будућности она ће остваривати кроз пословање и продају електричне енергије нова средства која ће бити искориштена за развој и нове инвестиције“, навео је Мрда и додао да је тренутно запослено 30 радника.

Он је нагласио да је овај објекат пројектован да производи струју најмање 70 година и да се исплати улагати у електроенергетски сектор.

Мрда је истакао да је „Електродистрибуција Пале“ предузеће које се бави производњом, дистрибуцијом и снабдијевањем електричне енергије, те да има више од 60.000 тарифних купаца на подручју 13 општина на источном дијелу Републике Српске, по чему се разликује од осталих.

„То је наша велика предност, јер на основу продаје електричне енергије из сопствених хидроелектрана, имамо значајне приходе. У хидроелектрани „Месићи – Нова“ све је аутоматизовано и она је у систему централног надзора и управљања. То значи, да ми, буквално, са Пала можемо управљати комплетном електраном, њеном производњом и то је велика предност, јер је урађена по највишим свјетским стандардима. На то сам лично поносан, као и на раднике који су и реализовали овај пројекат, захваљујући сопственом искуству и знању“, нагласио је Мрда, који је и кандидат СНСД-а за посланика у парламенту Републике Српске у Изборној јединици осам.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, који је заједно са Мрдом посјетио хидроелектрану „Месићи-Нова“, истакао је да је хидроелектрана битна за цијелу Републику Српску, а самим тим и за ову локалну заједницу.

„Непроцјењиво је колико је битан за Рогатицу овај привредни субјекат који је на неки начин ослонац и стуб развоја овога краја и ове локалне заједнице“, рекао је Јагодић.

Мала хидроелектрана „Месићи-Нова“ пуштена је у рад 2015. године, изграђена је властитим учешћем „Електродистрибуције Пале“, а опрема за изградњу набављена је из Чешке, Италије, Бугарске, Србије, Словеније и Хрватске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here