Зашто су за Србију важне Газиводе?

0
1056

Србија тренутно улаже у реконструкцију бране на језеру Газиводе код Зубиног Потока око миллион евра.

Преко 90 одсто водене масе у ово језеро, које би приштинске власти да ставе под своју контролу, долази са водозахвата у централној Србији.

Зашто су хидроцентрала и језеро Газиводе важни за Србију и Србе на сјеверу Косова?

Вјештачко језеро Газиводе и хидроцентрала код Зубиног Потока су једни од најважнијих енергетских ресурса Републике Србије на сјеверу Косова. Језеро и хидроцентрала имају економски, стратешки и развојни капацитет.

“Језеро Газиводе са хидроцентралом може да има јак економски утицај на развој севера Косова зато што је годишњи доходак око десет милиона евра. Толико би требало да буде, бар док ми овде разговарамо, ситуација није таква”, навео је директор ЈП “Ибар” ХЕ Газиводе Срђан Вуловић.

Газиводе се често помињу као мета приштинских власти које желе да их укључе у косовски енергетски систем. Хидроелектрана је у власништву и под управом ЕПС-а.

Упркос чињеници да се чак 74 одсто површине језера налази на територији општине Зубин Поток, а 25,9 одсто на територији Новог Пазара и Тутина, Приштина тврди да је ријеч о њиховој имовини.

У Газиводе свих ових година улаже Србија.

“Сва улагања на великој и малој брани се врше из буџета Републике Србије. Тренутно се врши реконструкција преливног зида на великој брани”, додао је Вуловић.

Термоелектрана у Обилићу не би могла да ради без воде са Газивода. Тензије око Газивода подгријало је прусуство војника КФОР-а. Њихови припадници и данас су били видљиви у близини језера.

“Мислим да је ово један од најзначајнијих објеката и ресурса које поседујемо ми Срби на северу Косова, тј. уопште Срби на целом Косову. Без хидроелектране и језера Газиводе нема опстанка Срба, ни северно, ни јужно”, рекао је Горан Касаловић из Зубиног Потока.

Око вјештачког језера и хидроцентрале копља се ломе јер онај ко их контролише има под контролом енергетске ресурсе скоро цијелог Косова. За сада то раде радници предузећа “Ибар” ХЕ Газиводе.

Језеро је дужине 24 километара, висина бране је 107 метара, у основи је широко 460, а дуго 408 метара.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here