Захвалнице општинама Пале, Хан Пијесак и Источно Ново Сарајево

0
993

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов данас је начелницима општина Источно Ново Сарајево Љубише Ћосићу и Хан Пијесак Влади Остојићу, те шефу кабинета начелника општине Пале Игору Иконићу уручио захвалнице за учешће у пројекту „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“, хуманитарним акцијама и за несебичну помоћ дјеци и Србима са Космета.
Арлов је рекао новинарима да је на овај начин желио да укаже на хуманост ових општина према Србима на Косову и Метохији и нагласио да је са Ћосићем, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, разговарао о вишедневној посјети делегације Савеза Космету у другој половини новембра.

Он је позвао све општине и градове у Републици Српској да подрже акцију „За дечији осмех и здравље деце на Косову и Метохији“, коју је Одбор покренуо у септембру, а која траје до 31. децембра, и напопменуо да ће прикупљену помоћ уручити уочи православне Нова година, од 11. до 13. јануара.

Арлов је подсјетио да је ове године у Републици Српској посјетило око 900 дјеце са Косова и Метохије, у пратњи око 80 наставника.

„У Републици Српској је од 2012. године до данас било око 3.500 дјеце и око 300 просветних радника са Косова и Метохије“, нагласио је Арлов и додао да је у плану да наредне године, од 16. до 23. јуна, Српска посјете дјеце са Косова и Метохије.

Позвао је све општине да се укључе у ову акцију, истичући да је општина Рогатица већ пријавила.

„Република Српска се са великим поносом и захвалношћу помиње међу српским народом на Косову и Метохији“, рекао је Арлов.

Ћосић је захвалио Арлову на захвалницама, а посебну захвалност упутио је родитељима дјеце из основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ који су били домаћини дјеци са Косова и Метохије, односно општине Брдо, те најавио да ће општина и наредне године бити дио ове акције и дјеца домаћина са Космета.

Он је изразио наду да ће до краја октобра успјети да организује сједницу Предсједништва Савеза општина и градова на коју ће позвати и Арлова и изнијети идеју да делегација Савеза посјети све српске општине на Космету и да локалне заједнице планирају буџетска средства која би ишла у правцу подршке народу Косово и Метохија.

„Како Србија подржава Републику Српску као мајку, тако да морамо подржати нашу браћу на Косову и Метохији“, рекао је Ћосић.

Остојић је истакао да је Хан Пијесак ове године прославио свој стоти Видовдан, а најљепши поклон који су могли добити је тај што су дјеца са Косова и Метохије били гости.

Он је нагласио да ће општина Хан Пијесак наставити да подржава ову и све акције које се тичу српског народа на Косову и Метохији.

Иконић је подсјетио да је општина Пале прошле године угостила 50 дјеце са Косова и Метохије и да ће и даље наставити да подржавају ове акције у будућности.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here