Жељка Цвијановић у посјети Рогатици и Сокоцу

Жељка Цвијановић разговарала са Милованом Бјелицом

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је у посјети општини Соколац разговарала са начелником Милованом Бјелицом и његовим сарадницима, о четири пројекта која локална управа реализује са Владом Републике Српске у овој локалној заједници.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је Срни да је ријеч о пројекту утопљавања објекта Основне школе „Соколац“, вриједности око 500.000 КМ, чија реализација је у току.

Он је рекао да су средства за овај пројект „Зеленог економског развоја“ обезбиједили УНДП, Влада Републике Српске и град Источно Сарајево. 

Бјелица је истакао да је на Сокоцу у току и спровођење пројекта ревитализације Центра за унапређење развоја пољопривреде у брдско-планинском подручју за који је Влада Републике Српске уложила око 870.000 КМ.

Он је рекао да ће за потпуно враћање у функцију овог центра бити потребно око 8.000.000 КМ у двије фазе ревитализације. 

Начелник ове општине нагласио је да је на Сокоцу у току реализација пројекта ЦЕВ два у оквиру којег је у току изградња двије зграде са укупно 64 стамбене јединице за смјештај избјеглих, расељених и социјално угрожених лица.

Вриједност овог пројекта је око 3.000.000, за који ће општина Соколац издвојити 400.000 до 500.000 КМ. 

Он је додао да се и овај пројекат спроводи уз помоћ Владе Републике Српске и ресорних министарстава. 

Бјелица је навео да ће са предсједником Српске разговарати и о очекиваној помоћи Владе Српске у организовању 56. Међуопштинских омладинских спортских игара које ће се почетком јула одржати на Сокоцу. 

Он је навео да ће Цвијановићеву упознати и о потреби обнављања објекта Установе за културу „Перо Косорић“ који је прије десетак година значајно оштећен у пожару. 

Састанку присуствују и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, предсједник Скупштине општине Соколац Бојана Марковић и предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Мирко Чоловић. 

Цвијановићева у Рогатици: Подршка завршетку започетих пројеката

Покретање привреде и нова радна мјеста, ради останка младих, приоритет су руководства општине Рогатица. Предсједница Цвијановић потврђује да је то заједнички циљ. Исказала је подршку завршетку започетих пројеката и обнови и изградњи садржаја који би ову општину учинили угоднијом за живот.

Покретање производње у Фабрици пречистача Рогатица, коју је Влада откупила у стечају, оживљавање текстилне индустрије, изградња тржног центра значило би више од стотину нових радних мјеста.

– Заједничким активностима и одређеним подстицајима морамо радити на успостављању услова за боље запошљавање. Једна од ствари која је битна како би подстакли младе, а и друге је могућност стартап подршке за покретање бизниса када су у питању млади, али и подршка неким другим развојним пројектима – рекла је Цвијановићева.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић навео је да очекује када ју у питању ТПР да се изјасне да ли улазе у тај пројекат.

– За нас је веома битно и интересанто јер би се радили филтери, не они за аута као што је то некад било, него су то пречистачи за друге намјене. 

Јагодић је додао да је ова локална заједница жели да покрене производњу и текстилном сектору.

За реконструкцију рогатичке основне школе, од темеља до крова биће потребно 350 хиљада марака.

– Вјерујем да ће то бити аранжман који ће Србија прихватити. У оквиру те реконструкције и надоградње, биће урађен и вртић, те ћу интервенисати како би се и то завршило у кратком року – истакла је предсједница.

Говорећи о питању враћања Општинског суда у Рогатицу, Цвијановићева је рекла да ће по повратку у Бањалуку разговарати са представницима Министарства правде о том питању, а да ће општина учинити све како би се стекли услови за функционисање те институције, што је потреба грађана и локалне заједнице.

План је да се у Рогатици обнове фасаде и улице, заврши градски базен и спортска дворана, изгради обилазница, а речено је да и за ове пројекте неће изостати подршка институција Српске.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име