Енциклопедија Републике Српске представљена у Врњачкој Бањи

0
1021
Први том Енциклопедије Републике Српске данас је представљен у Врњачкој Бањи, у оквиру манифестације „Дани Републике Српске у Србији“.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ академик Рајко Кузмановић нагласио је значај представљања културе, историје и традиције Српске кроз ово капитално дјело.

„Врло је битно да се схвати да Република Српска ради, не само на економским и другим питањима, већ и на презентовању своје културе, обичаја, језика, писма и традиције, а најбољи начин да то уради је преко једне квалитетне књиге која се зове Енциклопедија Републике Српске“, рекао је он за Срну.

Кузмановић је навео да је израда Енциклопедије повјерена АНУРС, пошто је претходно Народна скупштине Српске донијела Закон о Енциклопедији Републике Српске.

„Законом је утврђено да је Енциклопедија општег типа са бројним специфичностима Републике Српске, које треба да покажу личну карту Српске“, рекао је он.

Према његовим ријечима, то капитално дјело треба да покаже да је на овим просторима живот вијековима бујао, те да је сада, када постоји Република Српска, то још израженије.

Кузмановић је рекао и да је други том Енциклопедије већ у штампи, те да ће бити представљен на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду.

Први том Енциклопедије Републике Српске вечерас ће бити представљен у Библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, гдје ће, као и у Врњачкој Бањи, о том дјелу говорити и академик Љубомир Зуковић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here