Додик: Једини начин да БиХ преживи јесте повратак уставном поретку

0
659

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ мора да се врати свом уставном поретку и да је то једини начин да она преживи.

Додик је у интервјуу Срни нагласио да све што су странци до сада наметнули у БиХ не може да издржи вријеме, јер је свако наметање само сила, те да је након потписивања Дејтонског споразума одмах кренуо атак на права Републике Српске, да се она умање и униште и да се у првој фази од Српске направи празна љуштура, а касније и бесмислена заједница.

„Не треба вјеровати онима који на међународном плану кажу да поштују Дејтонски споразум, јер да поштују не би га урушили до те мјере да је данас на сцени правно политичка ситуација која се потпуно разликује од онога што је написано у Уставу, а што ће бити проблем БиХ у будућности“, истакао је Додик.

Он је најавио да ће одмах по уласку у Предсједништво тражити да се донесе одлука о подношењу тужби пред међународним и домаћим судовима против високих представника који су кршили међународно право и подсјетио на изјаву Педија Ешдауна да су он и његови пријатељи, такође Британци, Крис Патен и Џорџ Робертсон „уложили много напора да дисциплинују политичаре у БиХ, прије свега, у Републици Српској и да су њихови поступци понекад били брутални“.

„То је Ешдаун изјавио на састанку што је сасвим довољно да га тужите и да сваки, иоле објективан, суд пресуди јер је он као високи представник био дужан да штити Дејтон а не да га разграђује. Уз то све још кад нам странци почну да причају о криминалу и корупцији то је толико смијешно. Навешћу само примјер Ешдауна који је купио кућу за 100.000 КМ од муслиманског генерала на Јабланичком језеру и након тога је продао за милион и по када је одлазио. Шта је то него корупција. Али они мисле да ће све то неко заборавити и зато њима Милорад Додик, можда, и смета јер превише зна и превише памти“, рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ нема шанси све док највећи дио власти креирају странци и као таква не може успјети, као што ни покушаји њене централизација нису и неће ништа добро донијети ни народу ни БиХ.

„Зато мислим да је управо ово тренутак када људи морају да разумију о чему се ради, да бирају конзистентне власти и да не подрже оне који су за централизацију БиХ и који своје подаништво, попут представника Савеза за промјене, покушавају да представе као врлину“, истакао је Додик.

Политика Младена Иванића је политика централизације БиХ

„Младен Иванић је човјек централизације и његова политика је политика централизације БиХ. Отишао је на ниво БиХ без легитимитета и шта је урадио за четири године? Људи попут њега и представника Савеза за промјене који су на власт на нивоу БиХ дошли без легитимитета свог народа нашли су га код Бакира Изетбеговића и међународне заједнице и зато нису учинили ниједну ствар у име и за добробит Републике Српске.

Прво што је урадио Иванић је наметнуо Реформску агенду у облику у којем се губе многе ингеренције Српске. Јавност зна да смо Жељка Цвијановић и ја одмах устали против тога и тек кад се прихватило оно што смо тражили – да се уваже надлежности Српске, онда је промовисан тај документ. Иванић је прихватио агенду у њеном првобитном облику који је био поражавајући за Републику Српску“, истакао је Додик, подсјетивши да је исто било и са механизмом координације који је био један од упечатљивијих примјера издаје Српске и њених интереса од представника Савеза за промјене.

Он је навео да је најлошија ствар која се десила Републици Српској, а која је резултат политике коју води Младен Иванић, предаја фискалног система у руке заједничких институција, односно преношење на ниво БиХ.

„Младен Иванић, доктор економских наука, да не разумије шта значи фискални суверенитет и преда га на ниво БиХ!? То је незапамћено. И данас умјесто да имамо двије службе индиректних пореза – једну за ФБиХ, другу за Републику Српске, ми имамо једну, формирану у вријеме када је Иванић био предсједник Владе Српске и при том нас још убјеђује да је добро што смо изгубили суверенитет над порезима. То је нечувено“, навео је Додик.

Иванић је, каже Додик, дао могућност да се формира служба на нивоу БиХ и да БиХ има изворне приходе што није по Уставу и Дејтонском споразуму. „То је човјек који, након свега, још има и довољно безобразлука да правда сваки свој лош потез који је направио према Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је у интервјуу Срни оцијенио да је „Иванићева прича о његовим достигнућима као српског члана Предсјендиштва БиХ потпуно изопачена, те да стално понавља да је његов успјех то што је довео вод на обиљежавање Дана Републике и да је спријечио обнављање тужбе БиХ против Србије, иако је било сасвим нормално и очекивано да се супротстави томе као што су се супротставили званичници Српске и Србије“.

„Он то представља својим успјехом, а ћути на причу када су његови Британици доставили Савјету безбједности УН резолуцију којом су хтјели да осуде Србе за геноцид у прошлом вијеку, нас који смо изгубили пола свог становништва. Тада није хтио да закаже ни сједницу Предсједништва БиХ. Био сам свједок када га је звао Томислав Николић и нема шта му није рекао, јер смо сви тада сматрали да о томе треба да се изјасни Предсједништво БиХ. Он то није урадио, јер је ријеч о Британцима којима Иванић не може да се замјери из низа разлога и тек кад све прође онда он као има став и просипа накнадну памет“, рекао је Додик.

Исти случај је, каже Додик, и са прислушкивањем званичника Српске и Србије. „Био сам на тераси хотела у Дубици када је Александар Вучић извадио оперативни налог за прислушкивање гдје тачно пише све шта ко треба да ради. Младен Иванић чита, руке му се тресу и онда каже ‘није ово тачно’. Кога он лаже? Зашто није то демантовао? Зашто је почео да измишља и прича да су му његови људи рекли да није тачно? Да ли то значи да Вучић лаже, а његови људи говоре истину? Србија је озбиљна земља, има озбиљну обавјештајну службу која се сигурно носи са великим страним службама и онда су се нашли нека тамо недоречена служба у Сарајеву и људи у њој да кажу то није тачно. Умјесто да покаже ту своју српску припадност, Иванић каже ‘мени су моји људи рекли да то није тачно’. Шта онда значи папир на којем пише све“, упитао је Додик.

Највећу ерозију својих права Српска је доживјела за вријеме власти ПДП-а и СДС-а

На питање да прокоментарише сталне ударе на Републику Српску и њене институције, који су посебно изражени посљедњих година, предсједник Републике је нагласио да се против Српске од момента њеног формирања води рат у коме су на крају учествовале и међународне снаге путем НАТО-а, а касније је настављено сталним атацима с циљем стварања унитарне БиХ.

„Сам однос власти Српске који је показан посљедњих 12, 13 година спријечио је један такав сценарио који је најинтензивнији био у периоду од 2001. до 2005. године у вријеме када је данашња опозиција у Републици Српској била власт. И Младен Иванић и Драган Чавић и људи из СДС-а били су на власти када је Република Српска доживјела највећу ерозију својих права као резултат специјалног рата којем су они подлегли. Њихово је било да се боре, али они су се предали и тада је дато највише овлаштења Српске. Када смо ми дошли на власт 2006. године одмах смо кренули са општом акцијом заустављања преноса надлежности и већ негдје 2007. и 2008. године успјели да покажемо да не постоји више таква могућност“, истакао је Додик.

Све што је познато у свијету као „жуте“, „обојене“ или како већ зову те револуција, каже Додик, испробано је у Републици Српској.

„У том погледу посебно желим да истакнем догађај од прије двије године када је опозиција хтјела да направи митинг који је требало да послужи за увођење тих такозваних ‘жутих’ и ‘обојених’ револуција у Бањалуку. То је било организовано од странаца, а опозиција је то прихватила. Ми смо ишли са својим митингом у исто вријеме, показали начин како треба да се бори против тога и тада смо им срушили сву снагу и уништили њихов ентузијазам да раде на тај начин. Они су покушали касније да то организују широм Републике Српске па када су видјели да имају по пар стотина људи, а касније не више од пар десетина људи, одустали су јер су видјели да то не пролази код нашег народа. Као предсједник Републике тада сам био веома поносан јер смо спријечили ‘дешавање улице’ и сценарио сличан оном у Македонији“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да за тако нешто није било разлога, јер Република Српска је константо, у готово немогућим условима биљежила јачање своје снаге. „Мислим да су људи то разумјели јер су 2014, а посебно 2016. године јасно рекли шта мисле о опозицији и вјерујем да ће и ове године то поново показати. Код нашег народа нису прошле те револуције, нису прошле ни у обиму протеста које данас стално имамо на Тргу Крајине у Бањалуци, нису прошле ни неке невладине организације које упорно добијају новац од странаца“, рекао је Додик, додавши да народ у Републици Српски види шта се дешава и разумије да је све то резултат упорног мијешање странаца у односе у Републици Српској и БиХ.

Народ види, каже Додик, и упорно мијешање странаца у изборни процес у БиХ и огроман новац који се даје с циљем да се обезбиједи да „Младен Иванић и Вукота Говедарица као пулени странаца прођу на предстојећим изборима“.

„Тај страни утицај је видљив и кроз то што је 40 специјализованих обавјештајаца из британске службе дошло овдје да наводно прати изборе, а уствари раде за Младена Иванића „, рекао је Додик.

Лажна тврдња да се Србија мијеша у изборе – Дио специјалног рата против Српске и Срба

Он је навео да је специјални рат против Републике Српске и Срба и то што Иванић без икаквог основа оптужи Србију за мијешање у изборни процес у Српској, стављајући тако додатни политички терет Србији која ће на међународном плану имати потребу или ће морати бар негдје да објашњава ту његову лажну тврдњу.

„Национална и државна издаја Савеза за промјене иде тако далеко да Иванић лажно оптужи Србију која је политички и државно заинтересована за статус Срба у БиХ. То је нешто што апсолутно не стоји и само говори о паници у којој се налази опозиција па већ сад покушавају да нађу кривце за свој пораз на предстојећи изборима и већ сада им је као Вучић крив.

Тврдити да је Србија умијешана или да се петља у изборе у Републици Српској даје алиби онима који то заиста овдје годинама раде као што су Британци, ЕУ, стара америчка администрација и многи други. Они то чине неометано и то Иванић није примијетио, али је примијетио Србију, ваљда зато што је Србија овдје правила школе, путеве, болнице…“, истакао је предсједник Српске.

Он је нагласио да је „све то врста специјалног рата у коме ће се увијек рећи да ми нисмо достојни да будемо доносиоци одлука већ да то треба, умјесто нас, да чини неко са стране“.

Република Српска показала да може да егзистира и то забрињава креаторе обојених револуција

„Република Српска је преживјела невиђену голготу притисака, подметања оспоравања, недозначавања средстава, забрана и, упркос свему, показала да може да егзистира и да опстане и то је оно што креаторе специјалних ратова и обојених револуција забрињава. Они хоће да покажу да ми то не можемо и при том још нађу Иванића, Говедарицу и остале из тог савеза, за који не знам ни како се више зове, који упорно тврде да ће Српска банкротирати, да ће пропасти, да код нас ништа не ваља…

Креаторима тих револуција управо такви требају, попут Говедарице који на састанку пред европским лидерима каже да је једини човјек са визијом у БиХ Бакир Изетбеговић. Сматрао сам да је то лапсус и да неће поновити али он изађе пред новинаре и каже ‘Бакир Изетбеговић је човјек визије’. Како је могуће да је Изетбеговић визионар за српски народ? Па видјели смо ту визију Изетбеговића 1991. године. И што је најгоре данас се такви људи уз подршком Запада кандидују и покушавају да подвале српском народу као будући функционери. Наравно да то не иде и да неће ни проћи“, рекао је Додик.

Говорећи о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину, Додик је рекао да ће један од његових првих задатака као српског члана Предсједништва БиХ бити да утврди ко је забранио улазак Прилепину.

„Немогуће је да се направи ‘црна листа’, а да у њој не партиципирају одређени одговорни носиоци власти у име Срба на заједничком нивоу. Иванић је и ту невјешто покушавао да се извуче из цијеле те приче, поново представљајући себе да није надлежан“, истакао је Додик, који је кандидат СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима.

Он је навео да ће његова прва посјета као српског члана Предсједништва бити посјета Србији, те да ће настојати да са свима успостави што је могуће боље односе.

„Ми немамо анимозитета према западним земљама, али имамо према неким њиховим политикама којима се мијашају у унутрашње ствари у БиХ. Ми нисмо људи који не мисле рационално и знамо шта је Велика Британија, али мислим да су претјерали са својим мијешањем у унутрашње ствари у БиХ и да би било добро да што прије, посебно прије избора, повуку својих 40 обавјештајаца да им не би то књижили као још једну од њихових малверзација“, рекао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here