Додик: Српска неће своју територију мијењати ни са ким

0
642

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска неће своју територију мијењати ни са ким, нити ће бити припојена Србији, него ће једног дана остати самостална и наставити државно јединство са Србијом.

„То се не свиђа многима, али истог тренутка када се пружи минимална прилика и ако добијемо гаранцију да ће Америка остати неутрална по том питању, ми смо независни“, рекао је Додик за „Данас“.

Одговарајући на питање колико је могуће да у тој некој замјени територија на Балкану Република Српска буде припојена Србији, Додик је рекао да Српска има своју територију и да се она неће мијењати.

На констатацију да Русија већ даје својеврсну подршку Српској, Додик је упитао – одакле то?

„Не, ми смо на страни Русије. Британци нема шта нису овде забрљали, а боре се против руског утицаја“, навео је Додик.

Он је рекао да шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који 17. септембра долази у Бањалуку, доноси пријатељство, али да ће разговорати и о другим питањима.

„Долази да заједнички промивишемо освештање темеља српско-руског православног центра. Наравно да ћемо разговарати и о другим питањима и о срамној забрани уласка у БиХ књижевнику Захару Прилепину, који је требало да присуствује „Кочићевим данима“. Он није једини Рус који се нашао на црној листи коју у Сарајеву праве мимо наших интереса“, рекао је Додик.

Додик је истакао да ће на изборима за конгрес САД у новембру позвати Србе да гласају за кандидате републиканске странке, али оне које амерички предсједник Доналд Трамп подржава.

На констатацију да се спекулише да му пријете санкције ЕУ, Додик је рекао да не треба свакога слушати, те да је њему важна подршка народа, а не свијета.

„Мислим да је дошло вријеме да странци више не бирају наше представнике, већ да одлучују људи које бира народ, као што је то био случај са предсједником Србије Александром Вучићем“, истако је Додик.

Одговарајући на питање колико ће га америчке санкције спутавати у обављању послова српског члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да је у симболичком значењу скидање санкција важно.

„А, пошто ћу ја бити члан Предсједништва и предсједавајући Предсједништва, биће интересантно да се, као некада /бивши кубански лидер Фидел/ Кастро, појавим на Генералној скупштини УН“, рекао је Додик, напомињући да није спорно да су САД најмоћнија земља свијета.

Он је подсјетио да је добио позив од штаба Доналда Трампа да се појави на његовој инаугурацији као дио захвалности за подршку његовом избору за америчког предсједника, али да се, када је затражио визу, видјело да сујетна стара администрација није могла да дозволи „да један Додик, мимо њихове, воље добије визу“.

Додик је истакао да је потребан неутралан извјештај о Сребреници, јер у старом има много нетачних мјеста.

„Говорило се о 7.000 несталих, а они су то онда превели у 7.000 жртава у Сребреници, а на гробљу у Поточарима сахрањено је више од 2.000 војника. То је војничко гробље и када им то кажете онда им Додик не ваља“, навео је предсједник Српске.

Додик је оцијенио да тврдња о геноциду није поткријепљена истином и да је Српској потребан неутралан извјештај, те да ће формирати тим са људима из свијета који имају ауторитет и који би се бавили писањем новог извјештаја.

„Једино нисам против истине. Годину дана је реалан рок за истинит приказ Сребренице. Одлуке хашког суда нису свете индијске краве и оне се могу мијењати новим доказима“, рекао је Додик.

На питање да ли је тенденциозно да се баш пред изборе сјетио новог извјештаја о Сребреници, Додик је рекао да је за опозицију тенденциозан само зато што постоји.

ПРВО РИЈЕШИТИ ПИТАЊЕ ГРАНИЦА СА СРБИЈОМ

Предсједник Републике Српске изјавио је да, ако буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ, ниједно друго питање неће доћи на дневни ред док не буде ријешена граница са Србијом, и то онако како Београд хоће.

„Граница је између Србије и Српске и ако се ми договоримо, Сарајево нема ништа са тим. Имају само да верификују“, рекао је Додик за „Данас“.

На питање да ли очекује да је то могуће без сагласности великих сила, Додик је рекао да су оне раније одлучивале „јер смо им ми то допуштали“.

„Осим /предсједника Србије/ Вучића и мене, овдје нема ниједног народног лидера. Кога је још овде изабрао народ, а да то није учињено уз подршку странаца“, каже Додик, напомињући да говори о људима који су на власти у региону.

„Погледајте Црну Гору. Хоћете да кажете да Албанци бирају своје представнике у Приштини или хоћете да кажете да је власт у Македонији била изабрана без уплитања странаца“, навео је Додик.

Поводом идеја о разграничењу Србије и самопроглашеног Косова, Додик је рекао да има много људи који не умију да слушају, а све коментаришу и нападају сваки покушај да се дође до рјешења.

„Вучић је вратио тему Косова на поновно одлучивање и умјесто да га сви подрже зато што има потенцијал да утиче на дугорочно рјешење, овдје почињу да га оспоравају“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да постоји закључак Народне скупштине Републике Српске да ће, ако самопроглашено Косово добије столицу у УН, исто то тражити и за Српску, те да је то обавезало руководство Српске да ако се то деси, сматра легитимним правом да потегне то питање.

На константацију да опозиција у Србији сматра да се и превише мијеша у унутрашња питања Србије, Додик је рекао да се не мијеша и да је Србија и његова земља, те да има двије државе – Српску и Србију и веома му је тешко то раздвојити.

„То је мени једно. Ничим нисам до сада помињао опозицију осим када они почну да се баве нашим питањима у Спрској, попут Чеде Јовановића о Сребреници или Ненада Чанка“, каже Додик и тврди да „они желе да одрже раније стечене позиције да би сваких шест мјесеци од неког Сороша добијали по 15.000 евра и тако преживљавали“.

Он је навео да Запад увијек калкулише са подијељеном јавношћу и да ће овдје финансирати неке групе и такозване невладине секторе који се финансирају из америчког буџета.

Када је ријеч о изборима у БиХ, Додик је рекао да се кандидовао за српског члана Предсједништва БиХ на октобарским изборима како би показао да је БиХ вјештачка творевина која нема будућност, те да иде у Сарајево да представља снагу Републике Српске, а не да клима главом на захтјеве Бошњака и Хрвата.

„Они у Сарајеву су помало навикнути да им се стално нешто повлађује, а ја то не намјеравам, поготово ако је то на штету Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је све више гласова у свијету који говоре да је БиХ недворшена и пропала земља и да то није само његова констатација, те да не припада људима који сматрају да треба да учествују у одржавању таквих ствари.

Додик је рекао да је његов мотив за кандидовање за Предсједништво БиХ да се Српска види и да буде присустан и незаобилазан фактор свих свакодневних политичких одлучивања у Сарајеву.

„Мотив ми је и да вратим БиХ у оквире Устава како би преживјела. Пошто не вјерујем да Сарајево то жели, значи немогуће је и да преживи“, истакао је Додик.

Додик је рекао да на предстојећим изборима нема конкуренцију.

„Нико не каже да Младен Иванић није паметан, али је он пропустио многе ствари да уради за Српску. Пропушта и сада када он и /министар иностраних послова/ Игор Црнадак покушавају да у Бањалуку доведу /министра спољних послова самопроглашеног Косова/ Беџета Пацолија. То само показује колико су изгубили компас и колико су на страни издаје српских националних и државних интереса“, нагласио је Додик.

Он је рекао да Иванић није ништа урадио да се утврде границе између Србије и БиХ, иако о томе говори, те да се „понаша као неко узвишење које говори шта други треба да раде“.

Подсјетио је да је СНСД седам пута побиједио на изборима у континуитету, те додао да он креће на осму побједу и жели још четири.

„То ми је некако у плану, скопчано са мојим биолошким трајањем. Важно је да бира народ, а не странци. Странцима одговара Иванић, али мијења се и пракса уплитања странаца“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, изгледа да многи не виде озбиљност у тврдњама предсједника САД Доналда Трампа да се неће мијешати у унутрашња питања других земаља.

„Зар неко не види да је дошло неко друго вријеме и да његови најближи сарадници тврде да треба дозволити разграничење међу људима и да се границе морају успоставити на основу традиционалног етнитета и воље народа“, рекао је Додик.

На питање да ли је сагласан са оцјеном опозиције „да у Српској више ништа неће бити исто након убиства Давида Драгичевића и пребијања новинара БН телевизије Владимира Ковачевића“, Додик је рекао да, нажалост, опозиција те немиле догађаје, посебно окупљања под називом „Правда за Давида“ обилато користи пред изборе, јер немају ниједну другу тему.

Додик је поновио да је младићевом оцу Давору изјавио саучешће, обезбиједио да уђе у истражни тим који испитује смрт његовог сина, али је он из тога изашао и криви њега.

„Човјек је изгубио сина и не могу ништа да му приговорим. Жао ми је и претученог новинара и покушавам да дам сваку подршку органима безбједности да то истраже“, рекао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here