Додик: Српска неће дозволити увођење тихих санкција Руској Федерацији

0
291

Република Српска неће дозволити да се Руској Федерацији уводе тихе санкције само да би се пар политичара БиХ додворило неким амбасадама у Сарајеву, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да је Руска Федерација пријатељ Републике Српске, али и БиХ, што је потврђивала свих година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

„Инсистираћемо до краја да се утврди ко је и због чега направио овај скандал са писцем Захаром Прилепином и то уочи саме посјете руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова Бањалуци“, рекао је Додик Срни.

Додик је изразио жаљење што су представници СДС-а и ПДП-а у заједничким институцијама дио овог скандала, јер, како је рекао, ни Република Српска, ни БиХ немају луксуз да се у сукобу великих сврставају на било чију страну.

Наш интерес су добри односи и са Руском Федерацијом и западом, јер смо исувише мали да би утицали на политике које се воде на свјетском нивоу.

„Жалосно је што је БиХ и овим послала поруку да је патуљак од државе, без мрве интегритета, јер писац кога су прогласили безбједносном пријетњом слободно путује западном Европом, док та иста Европа забрањује улазак исламистима који су добродиошли у БиХ“, истакао је Додик.

У Бањалуци је вечерас требало да буде одржано књижевно вече руског писца Захара Прилепина, али му је јуче на улазу у БиХ, због наводних безбједносних разлога, забрањен улазак.

Ову наредбу донијела је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ 26. марта, а у образложењу рјешења, које је у посједу Срне, наводи се да би боравак Прилепина на територији БиХ представљало „пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ“.

Амбасада Руске Федерације изразила је јуче забринутост и дубоко разочарење због забране уласка у БиХ Прилепину и навела да се обратила Министарству иностраних послова БиХ за разјашњењем.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

14 − 1 =