Додик: СНСД незаобилазан фактор у формирању власти на нивоу БиХ

Предсједници СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић почињу преговоре о наставку конститусања бх. власти. Динамика рада договарана је на ненајављеном, припремном састанку три лидера, одржаном послијеподне у згради Предсједништва БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је ова странка незаобилазан фактор у формирању власти на нивоу БиХ, јер има капацитет и у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Тачно два мјесеца након почетних консултација парламентарних странака о избору предсједавајућег Савјета министара, у истој згради на адреси Маршала Тита, за столом лидери три изборне побједничке бх. парламентарне партије.

Тада најављени „покушаји“ Бакира Изетбеговића да ојача бошњачке посланичке капацитете, до сада нису уродили плодом, па се вратио иницијалним преговорима. И баш као и тада – опет није споран приједлог СНСД-а да кандидат за предсједавајућег Савјета министара буде Србин а персонално рјешење – Зоран Тегелтија.

Ни НАТО пут БиХ није више елиминаторно питање за састав Савјета министара. Том, тежом темом ће се, кажу, бавити касније. Данас су на дневном реду била рјешива питања. Једно такво, за лидера СНСД-а јесте злоупотреба у запошљавању и ухљебљење, у заједничким институцијама, „пулена” одлазеће власти. 

Према његовим ријечима, „стари носиоци власти“ у заједничким институцијама БиХ запослили су након избора више од 400 људи, што је недопустиво.

– Мислим да то није добро. Политичке опције које добију власт треба да постављају своје људе. Овако никада нећемо добити компактну структуру која ће се бавити пословима, већ ће се бавити политичким излуђивањима о многим стварима – рекао је Додик.

Потискујући НАТО интеграције у страну, Изетбеговић је „смислио“ горући проблем у БиХ. И мада је стање непромијењено посљедњих готово двије деценије, овај пут проблематизовао је положај конститутивних народа у ентитетима у којима су мањина. 

– Говорило се о изградњи земље, о положају Бошњака и Хрвата у Републици Српској и Срба у Федерацији, али и о смањивању тензија – навео је Изетбеговић.

То што је сам тензије подизао, између осталог и иницијативом о промјени назива Републике Српске, Изетбеговић као да је „заборавио“. Како год без очекиване подршке такозваног бх. блока, сада утрнулу руку пружа странкама окупљеним око Савеза за бољу будућност. И састанке са лидерима тих странака најављује до краја ове седмице, а у наредних двије или три и формирање Савјета министара БиХ. Што се лидера ХДЗ БиХ тиче, може и раније.

– Оптимистичан сам, и не видим разлог да то пролонгирамо. У наредних пар дана поново ћемо сјести и договарати. Данас смо се састали да видимо динамику за формирање Савјета министара -додао је Човић.

И опет је поновљено како никоме није споран приједлог СНСД-а да предсједавајући Савјета министара буде Србин и да персонално рјешење буде Зоран Тегелтија. Преговори ће бити настављени новим састанком тројице лидера.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име