Додик: Поточари су у суштини војно гробље

0
904

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да Српска само тражи истину о догађајима у Сребреници, наводећи да постоје докази да је у Поточарима сахрањено више од 50 одсто војника који су страдали у борбама у и око Сребренице, што говори да су Поточари, које покушавају приказати као гробље жртава злочина у Сребреници, у суштини војно гробље.

– Ми тражимо формирање међународне комисије која ће утврдити шта се у Сребреници и око ње догађало током цијелог рата, а не само за девет дана, како је урађено – нагласио је Додик.

Он је за београдски лист Ало истакао да Српска не жели да омаловажи ничије страдање, па ни бошњачко, и поновио да је извјештај, у којем се налазе и имена 59 људи који су живи, представљао „лаж о Сребреници“ јер је сачињен под притиском тадашњег високог представника Педија Ешдауна.

Став Стејт департмента о поништавању извјештаја о Сребреници Додик је оцијенио као реаговање дијела старе администрације, односно „људи који су на причи о Сребреници направили политичке каријере“.

– Захтјев за истину је на нашој страни. Ми не желимо никога да сакријемо, волио бих да и Америка никога не жели да сакрије – рекао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да ће Република Српска тражити столицу у УН уколико западне силе успију да „прогурају“ самопроглашено Косово у УН.

– То је идентична ситуација. Ако велики свијет мисли да /самопроглашено/ Косово има то право и ако је до сада подржавао да има статус недовршене државе, зашто би нама овдје то неко оспоравао, по ком принципу међународног, а и моралног права? – пита Додик.

Он сматра да је за српски народ на Космету најбоље да се разграничи са Албанцима, а у БиХ са Бошњацима, указујући да „свијет иде ка томе“.

– Сада се ствара глобализација са другачијим предзнаком, а то је да се првенствено јачају национални и државни идентитети. Ми, Срби, морамо разумјети какво вријеме долази и видјети шта је национална политика у наредних 100 година. И ми можемо да кажемо – „Србија, Република Српска и српски народ прије свега“ – рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска поштује Дејтонски мировни споразум, али да је јасно да је БиХ неодржива, јер нема основни консензус.

Говорећи о могућности постизања коначног рјешења за Косово и Метохију, Додик је навео да ако је варијанта реинтеграција цијелог Косова и Метохије у систем Србије „онда то има своје реперкусије на политички систем власти и структуру власти у Србији“.

– Ако би Албанци били конститутивни народ у Србији, морали бисте да им дате гаранције да ће имати једну од три најважније фунције у држави и знатан број министара у Влади. Да ли је Србија спремна да то прихвати? – пита Додик и додаје да прво треба одговорити на то питање.

Поводом најаве министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића о доласку полиције из Федерације БиХ на границу Републике Српске, Додик је поручио да ће Бањалука то спријечити, јер је, према Уставу БиХ, безбједност у Српској у надлежности полиције Републике Српске.

– Стални су напади на полицију Републике Српске, а врхунац је ова неартикулисана Мектићева изјава. То ћемо сматрати нападом, биће упозорени да се врате, а ако то не учине, биће употријебљена сила – поручио је Додик.

Предсједник Српске најавио је да ће на састанку са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим који 17. септембра долази у Бањалуку разговарати о свим актуелним темама и истакао да ће Лавров присуствовати и освештању темеља српско-руског православног центра, у оквиру којег ће бити грађена и црква у руском стилу.

Поводом коментара да је „руски човјек“ због добрих односа са Русијом, Додик је поручио да је он „човјек српског народа“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here