Додик: Мислим да ће Путин доћи на отварање Руско-српског центра у Бањалуци

0
685
Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да ће руски предсједник Владимир Путин доћи у Републику Српску на отварање Руско-српског центра у Бањалуци.

„Ако ме питате да ли мислим да ће Путин доћи у Српску на отварање центра, могу вам рећи да мислим да хоће“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Он је истакао да је поносан на чињеницу да ће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров послије готово двије деценије доћи у Бањалуку 17. септембра на постављање камена темељца за Руско-српског центар.

„Лавров је у Бањалуци зато што подржава нашу оријентацију, и у том смјеру очекујем и да иде разговор“, рекао је Додик, те оцијенио да је за Србе одлично то што ће предсједник Србије Александар Вучић у септембру бити са Путином, а Лавров у Српској.

Додик је нагласио да се он и Вучић константно боре да заштите српске националне интересе и да трпе велике притиске Запада и оних који би да наметну рјешења штетна по Српску и Србију.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да је његов посао да увијек, на сваком мјесту, брани Српску, што јасно показује странцима посљедњу деценију и по.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, истиче да је до 2014. године до када је његова странка била у власти у заједничким институцијама није допуштао странцима да раде Српској оно што не могу у својој кући.

Милорад Додик (Фото:novosti.rs)

Када је ријеч о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик је истакао да би на њих оргоман утицај могло да има ангажовање британских обавјештајаца, те додаје да је у ОХР-у ангажовано најмање пет људи да одржи причу невладиног сектора и манифестација против Српске.

„Убрзо ћемо изаћи са именима тих људи. Знамо све. Данас им поручујем да колико год они имају података о нама, ми све више имамо података о њима“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на дјелу је синхронизована акција против Републике Српске због актуелног амбасадора САД у БиХ Морин Кормак, која ће отићи и бити пензионер, а он ће бити српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поручио да њему нису важне санкције које му је увела претходна америчка администрација, али да очекује да их укине нова администрација.

Додик, који је на предстојећим изборима кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, истакао је да је већ побједник октобарских избора, да иде у Сарајево да представља снагу Републике Српске, као и да ће СНСД однијети убједљиву побједу.

„Побједа ће бити апсолутна на изборима, и моја и госпође Жељке Цвијановић за предсједника Републике Српске. Вјерујем да ћемо досегнути двије трећине посланика у Народној скупштини Републике Српске“, истакао је Додик.

Додик је истакао да има огромно повјерење у Цвијановићеву која је шест година била пресједник Владе и за коју је рекао да је доказани борац за Српску.

Према његовим ријечима, нови премијер Републике Српске биће из СНСД-а, јер је то најјача странка у Српској.

Додик је нагласио да иде у Предсједништво БиХ да заштити уставна и законска права Републике Српске, а не да би само климао главом на захтјеве Бошњака и Хрвата, по било којем основу.

„Свјестан сам да не одговара међународној заједници кад штитиш своја права. Међутим, ако желе партнерта, морају да уважавају Српску“, поновио је Додик.

Он је истакао да се предсједник Србије Александар Вучић бори за српске интересе и народ и да носи огроман терет своје поштене намјере да косовско питање постави као најважније државно питање Србије.

„Прије доласка Вучића на власт, Косово је било изгубљено за Србију. И нико га није отварао и било је питање времена затварања приче, на штету Србије и српског народа. Вучић је вратио снажно ово питање како би заштитио Србе на Косову, али како би заштитио Србију као државу“, сматра Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да се на косовском питању мора показати јединство свих Срба и поручио да свим срцем подржава борбу за очување Косова и Метохије.

Говорећи о свом сну – Србији и Српској као једној држави, Додик је указао да се народ који има тако јаку енергију као што је српски не може подијелити, упркос сталним двоструким аршинима и то увијек само према Србима.

На питање да ли је Српској био потребан нови извјештај о Сребреници, Додик је рекао да је првобитни извјештај био необјективан и пун нетачних детаља, те да је било питање тренутка када ће се исказати захтјев за новим извјештајем.

„Нико из Српске не негира злочин, али је свеобухватност мана ранијег извјештаја. Ми нисмо никога штитили. Они који су починили злочине морају да одговарају, али исто тако тражимо да одговарају и они који су починили злочине према Србима“, рекао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here